Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Staatsbezoek: Josine van Modekoningin Máxima over de Russische broche

'Op zo'n topstuk met rijke historie raak je nooit uitgekeken.' De broche die Máxima gisteravond droeg in Oostenrijk waren de Oranjes bijna kwijt geweest. En dat terwijl het een van de oudste stukken uit de collectie is. Het juweel is via de bruidsschat van koningin Sophie, de eerste echtgenote va...

Staatsbezoek: Josine van Modekoningin Máxima over de Russische broche

'Op zo'n topstuk met rijke historie raak je nooit uitgekeken.'

De broche die Máxima gisteravond droeg in Oostenrijk waren de Oranjes bijna kwijt geweest. En dat terwijl het een van de oudste stukken uit de collectie is.

Het juweel is via de bruidsschat van koningin Sophie, de eerste echtgenote van koning Willem lll in de Oranjecollectie terecht gekomen. We hebben het hier dus over de negentiende eeuw, of nog specifieker: 1839. De diamanten en parels van het juweel zijn echter nog ouder en afkomstig uit het bezit van Sophies moeder, Catharina Paulowna, geboren Grootvorstin van Rusland, koningin van Württemberg. Wat we ook weten, is dat er in de broche stenen uit het bezit van de Russische tsaar zijn verwerkt, waaronder zes uiterst kostbare roze diamanten.

Het is dus niet zomaar een glimmertje, maar een GLIMMER.

Máxima droeg de broche voor het eerst tijdens het huwelijk van prins Frederik en prinses Mary, mei 2004. De lange hangers van parel en diamant ontbreken. 

Omdat de broche een Russische achtergrond heeft, droeg Máxima hem ook tijdens een bezoek van Poetin aan ons land, 2005. Een jaar later kwam het juweel zelfs tweemaal in beeld, waaronder ook in Thailand bij het regeringsjubileum van ↑ koning Bhumibol.

In 2014, als Máxima al lang en breed de titel koningin mag voeren...

... zien we haar voor het eerst met de lange versie van de broche.

De jurk herken je misschien van de tweede foto in dit artikel. Het rokgedeelte heeft inderdaad een update ondergaan.

In 2017 komt de roze laagjesjurk (een ontwerp van Valentino) opnieuw in beeld en de broche dus ook. Wel in korte variant, want voorspelbaarheid is aan Máxima niet besteedt.

Als Máxima in 2019 een witte Stella McCartney aanschaft voor een diplomatendiner, gaat de koningin in de kluis op zoek naar een glimmer van formaat.

Bij een reusachtige pofmouw draag je immers geen niemendalletje. De imposante broche van koningin Sophie blijkt het antwoord te zijn.

In India mag het juweel opnieuw komen opdraven, maar dit keer in vereenvoudigde uitvoering. Zonder de hangers van parel en diamant dus.

En gisteravond was het dus opnieuw raak. Maar zeg nou zelf: op zo’n topstuk met zo’n rijke historie raak je toch nooit uitgekeken?

Foto's (c) Brunopress, Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in