Het is vandaag de derde én laatste dag van het staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan Ierland. Het koningspaar vliegt deze ochtend van de hoofdstad Dublin naar het zuidelijker gelegen Cork. 

In Cork worden ze welkom geheten door de burgemeester. Vervolgens vaart het gezelschap van Cork naar Cobh, waarbij het koningspaar uitleg krijgt over recente en toekomstige havenontwikkelingen. 

Article continues after the ad

Sigrid Kaag

In Cobh sluit de delegatie aan bij de Nederlandse bedrijven van de economische missie en hun Ierse counterparts uit de sector maritieme infrastructuur en havenontwikkeling.

Het koningspaar gaat onder aanvoering van minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking - één van Nouveau's favoriete powervrouwen - met de Ieren in gesprek over onder andere de ontwikkeling van de havens van Dublin en Cork en verdere digitalisering van transport en logistiek.

Bescherming tegen Willem III van Oranje

Ook is er aandacht voor diverse vrijwilligersinitiatieven. Voor de ontmoeting met de vrijwilligers is gekozen voor een historische locatie: Camden Fort Meagher.

Dat moest eind zeventiende eeuw een rol spelen bij de bescherming van Cork tegen koning-stadhouder Willem III van Oranje. Dat verliep zonder succes, want via een geheime landing kon het fort vanaf landzijde worden ingenomen. 

Contraprestatie: dansvoorstelling van Nederlandse bodem

Willem-Alexander en Máxima vertrekken aan het einde van de middag uit Ierland. Van de Ierse president Higgins is gisteravond al afscheid genomen. Dit gebeurde tijdens een receptie na afloop van de door Nederland aangeboden voorstelling van het Nederlands Dans Theater 2 (NDT 2).

Deze dansvoorstelling was een contraprestatie van ons koningspaar aan Ierse autoriteiten en gasten. Het gezelschap van NDT 2 verzorgde moderne balletten in het Bord Gáis Energy Theatre.

 

Onderstaande foto werd gisteren gemaakt, op de tweede dag van het staatsbezoek.

Bronnen: BuzzR, modekoninginmaxima.nl, koninklijkhuis.nl
Beelden: MMP en ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in