Kroonprinselijk gezin Noorwegen, 2019
Kroonprinselijk gezin Noorwegen, 2019

De Oranjes beginnen vandaag aan hun zomervakantie met hun eerste fotosessie als gezin bij Paleis Huis ten Bosch, maar ook andere koningshuizen kennen een fotomoment. Hoe doen zij het?

De sfeer is overal ongeveer hetzelfde (even bij elkaar komen in zomerse kledij) en de insteek ook: even lachen in ruil voor een ongestoorde vakantie. Toch zijn er wel wat dingetjes die elke koninklijke familie weer anders aanpakt.

Article continues after the ad

Zo zijn de Noren gek op de natuur. Als ze niet met surfplanken op een strand staan, zoals in 2017…

…dan klimmen ze toch wel op wat Noorse rotsen met uitzicht, zoals dit jaar. Prinses Ingrid Alexandra koos voor een Little White Dress, kroonprinses Mette-Marit voor een zomerjurk met iets meer dekking en kroonprins Haakon blijft altijd een heer. 

Het officiële fotomoment van de Belgische royals moet nog komen, maar ze gaven al wel dit familieportret met oud-koning Albert en oud-koningin Paola vrij. Het is genomen in Zuid-Frankrijk, waar Albert en Paola hun diamanten bruiloft vierden. Het is hier en daar een beetje ongemakkelijk: prins Laurent met zijn spiegelende bril, prinses Astrid die toch wel heel triest kijkt - het is nog niet helemaal all-in-the-family met de zuiderburen. Wel weer veelbelovend: Lili, hier zeven maanden zwanger, zal zorgen voor gezinsuitbreiding! 

Het leuke van een zomersessie is dat je altijd een ijkpunt hebt waaruit blijkt hoe enorm kinderen in een jaar kunnen veranderen. Op de zomerfoto van de Denen, genomen bij Paleis Grasten, valt meteen op hoe prins Christian de hoogte in is geschoten. Normaal gesproken is het gezelschap groter, maar prins Joachim en prinses Marie zitten al met de kinderen in Frankrijk. Koningin Margrethe koos voor een van haar favoriete overhemdjurken, kroonprinses Mary had alle pogingen tot styling opgegeven: héérlijk.  

Deze dame moeten we vast even voorstellen: dit is prinses Camilla van Bourbon-Twee Siciliën, die samen met haar man prins Charles 'de ándere Charles en Camilla' zijn. Het betreft hier Italiaans-Spaanse adel die vrolijk heen en weer pendelt tussen Monaco, St, Tropez en New York. Wat ze precies doen, is schimmig, maar het is altijd wel reuze glamoureus en de prinses gaat graag staan voor een kiekje.

Het stel heeft twee dochters die al even dol op de camera zijn: dit is prinses Carolina...

...en dit is haar zusje, prinses Chiara. De jongedames gaan niet naar school, maar jetsetten mee met hun ouders, waar die ook zijn. 

Dit is nog niet de officiële gezinsfoto die de Zweedse royals meestal vrijgeven voor ze naar hun villa in Saint-Maxime verkassen, maar hij is te leuk om niet even te laten zien: prins Daniel en kroonprinses Victoria met hun dochter, prinses Estelle. Het enthousiasme waarmee Vic plaatselijke klederdrachten omarmt voor volk en vaderland is bewonderenswaardig. 

De officiële zomerkiek van de groothertogelijke familie van Luxemburg moet nog komen, vandaar even een throwback, omdat ze het wel altijd heel leuk aanpakken (en wat intiemer dan de andere koningshuizen). De Nassau's resideren in Zuid-Frankrijk en struinen daar gewoon over het strand...

...en door de zee: hier stevent groothertogin Maria-Teresa in 2016 af op zoon Felix en kleindochter Amalia, rechts prinses Claire.

En groothertog Henri lijkt ons regelmatig sit-ups te doen. 

De sessie van vorig jaar trok vooral aandacht vanwege het feit dat Maria Teresa enorm was afgevallen en geen moeite had dat te laten zien. Good for her!

Foto's (c) Koningshuizen assorti

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in