De #RoyalTourCaribbean is begonnen!

De hertog en hertogin van Cambridge zijn gearriveerd in Belize voor de eerste dag van een vrij lange Royal Tour (acht dagen in totaal) door de Caribbean ter ere van de Platinum Jubilee van koningin Elizabeth, die 70 jaar op de troon zit.

Belize behoort tot het Britse Gemenebest. Hierna bezoeken ze ook nog Jamaica en de Bahama's.

Article continues after the ad

Team Cambridge met premier Johnny Briceno en zijn vrouw, Hare Excellentie Rosanna Briceno.

Dat het charmeoffensief gevoelig ligt gezien het koloniale verleden, bleek al uit het feit dat een van de eerste activiteiten van William en Catherine al geannuleerd werd voor ze zelfs maar waren opgestegen.

Morgen zouden ze een duurzame cacaoboerderij bezoeken in het dorp Indian Creek (Belize), maar bewoners daarvan protesteerden vrijdag tegen het bezoek van het stel. Daarop maakte Kensington Palace bekend dat het dorpsbezoek is geschrapt.

In een video van het protest is te zien dat mensen boos met borden zwaaien, waarop teksten te zien zijn als ‘Prins William, verlaat ons land’. Het bezoek wordt door inwoners gezien als  ‘kolonialisme’, zo is op borden te lezen. Bovendien zouden de dorpelingen verontwaardigd zijn dat de helikopter van William en Catherine op het plaatselijke voetbalveld zou landen, zonder dat daar toestemming voor is gegeven, melden Britse media.

Het protest komt voort uit een conflict over stukken grond die verloren zijn gegaan in het koloniale tijdperk. Het dorp is onder meer in conflict met Flora & Fauna International, een liefdadigheidsinstelling die ecosystemen beschermt en waar prins William beschermheer van is. Bewoners mogen een groot stuk grond niet gebruiken van de liefdadigheidsinstelling omdat dit ‘privéterrein’ zou zijn.

Er zijn wel een vrolijkere starts geweest van een Royal Tour, maar de Cambridge'jes zijn van de 'Keep Calm and Carry On' school, cacaoplantage of geen cacaoplantage – het betekent hooguit dat ze iets minder vroeg op pad hoeven.

William droeg een licht zomerpak, Kate een kobaltblauw mantelpakje met kant van Jenny Packham.

Heel diplomatiek gekozen, de vlag van Belize is blauw.  

Foto's (c) Getty Images 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in