Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Royal crisismanagement: wat te doen met lastige familieleden?

De Spaanse en Britse monarchie hebben er hun handen vol aan. Elke koninklijke familie heeft wel een probleemgeval die vanuit PR-oogpunt beter een beetje uit beeld kan blijven. Helaas hebben deze lieden meestal een gezond ego en willen ze juist graag voorop staan. What to do? Spanje: oud-koning Ju...

Royal crisismanagement: wat te doen met lastige familieleden?

De Spaanse en Britse monarchie hebben er hun handen vol aan.

Elke koninklijke familie heeft wel een probleemgeval die vanuit PR-oogpunt beter een beetje uit beeld kan blijven. Helaas hebben deze lieden meestal een gezond ego en willen ze juist graag voorop staan. What to do?

Spanje: oud-koning Juan Carlos

Koning Felipe koos voor een discrete aanpak van zijn vader. De voormalige Spaanse koning Juan Carlos (84) is terug in Madrid na een afwezigheid van 21 maanden. Hij meldde dat hij is teruggekomen om "alles te normaliseren" en dat hij hoopt zijn naasten te omhelzen. In de zomer van 2020 verdween hij, in opspraak geraakt voor financiële malversaties, als vrijwillig banneling naar Dubai.

Eind 2021 werd de oud-koning vrijgesproken van een smeergeldzaak in Zwitserland

Eind 2021 werd hij vrijgesproken van een smeergeldzaak in Zwitserland. Hij werd beschuldigd in ruil voor 100 miljoen dollar van Saudi Arabië Spaanse bedrijven te hebben aangezet een hogesnelheidslijn aan te leggen tussen Mekka en Medina. De transactie op een rekening van de Zwitserse bank Mirabeau bleek er daadwerkelijk te zijn, maar voor een verband met de spoorlijn was te weinig bewijs.

Dit betekent echter niet dat JC lelieblank is. Voor de wat oudere generatie blijft hij de man die na een dictatuur de Spaanse democratie in het zadel hielp, jongere mensen zien in hem vooral een chronisch ontrouwe macho die wist waar hij voordeeltjes kon halen.

Kritische commentaren en demonstranten weerhielden Juan Carlos er niet van om zich uitbundig vast te laten leggen bij een zeilwedstrijd. Hij lunchte als gast in het koninklijk paleis van Zarzuela ten noordwesten van Madrid met onder anderen zijn vrouw Sofia, dochters en zoon koning Felipe. 

Die laatste doet er alles aan om de monarchie kreukvrij te krijgen en stak een stokje voor een fotomoment. Laat het gerust aan zijn vader over om met een open raam naar het paleis te rijden. Over drie weken staat al het volgende bezoek aan zijn thuisland gepland. Oh dear.

Engeland: prins Andrew

In het kader van 'alle ballen op de jubilaris en de Platinum Jubilee' is de gastenlijst voor de beroemde balkonscène tijdens Trooping The Colour teruggebracht tot 'alleen werkende royals'.

Het decimeerde het normaal gesproken grote gezelschap, maar zo kon worden voorkomen dat vunzige prins Andrew en de Sussex'jes, die de afgelopen twee jaar nogal wat schade aan de Britse monarchie hebben toegebracht, hun momentje zouden pakken voor het oog van de wereld. Harry en Meghan waren daarop belust ter vergroting van hun marktwaarde, Andrew gelooft nog altijd in rehabilitatie naar het Virginia Giuffre-schandaal.

Prins Andrew in zijn Garter-kostuum, in 2019

Andrew zou echter Andrew niet zijn – zijn onverbeterlijke optimisme is prijzenswaardig - als hij zijn pijlen niet zou richten op zijn eerstvolgende kans om in beeld te komen: Garter Day op 13 juni. De Orde van de Kousenband is de oudste ridderorde van de Britten, gebaseerd op het idee van koning Arthurs ronde tafel waaraan mensen mogen zitten die hun leven wijden aan het dienen van de openbare zaak. De ceremonie een van de belangrijkste agendapunten voor de Windsors.

Koningin Elizabeth is soeverein van de orde en benoemt ridders zonder tussenkomst van ministers zodat Andrews benoeming, jaren geleden, als een privézaak werd gezien. Nu is men echter toch wat ongemakkelijk bij het idee dat hij in vol ornaat zal meedoen, gezien de smakeloze onthullingen van de afgelopen jaren over seks met minderjarige meisjes en logeren bij een veroordeeld pedofiel. Met name kroonprins Charles en prins William zijn weinig geestdriftig over de Garterplannen van Andrew. 

Andrew heeft als zijn militaire eretitels moeten inleveren en mag zich niet langer een Koninklijke Hoogheid noemen. Hij zou dus 'als burger bij deze privéaangelegenheid zijn'.  Gezien zijn buitengewoon lage populariteit een risicofactor van jewelste. Een schrale troost is dat Tony Blair dit jaar als nieuw lid wordt geïnstalleerd. Die is zo mogelijk nog minder populair dan Andrew en kan als niet onaardige bliksemafleider dienen.

Engeland: de Sussex'jes

De Trooping The Colour Cull raakte zoals gezegd ook prins Harry en Meghan, de hertogin van Sussex, die 'mét de kinderen' naar Londen komen voor het Jubilee weekend. Zij zullen ongetwijfeld aanwezig zijn bij de dankdienst en wat andere openbare momenten. En het duo kijkt vast wel uit dat ze hun hand niet overspelen, want zo lekker gaat het niet met hun nieuwe leven in Montecito: elke associatie met het koningshuis is welkom om de marktwaarde van het stel wat op te krikken.

Meest recente nieuws uit Californië is dat hun communicatiemanager Toya Holness, nog geen tien maanden in dienst, is alweer opgestapt. De met veel bombarie aangekondigde memoires van Harry hebben nog altijd geen publicatiedatum. En zowel Netflix als Spotify zijn 'aan het evalueren' wat Harry en Meghan de afgelopen twee jaar hebben opgebracht.

Enter de Netflix crew die momenteel ín de villa te Montecito het leven van de Sussex'jes filmt. 'Het enige wat we willen is privacy' is zo niet erg geloofwaardig meer als argument, maar alle begrip: wereldverbeteraars moeten óók leven. Al is het een beetje raar dat Archie en Lilibet (inmiddels bijna één) vertrouwder zijn met de Netflix-crew dan met de Windsors: opa Charles heeft zijn kleindochter zelfs nog helemaal niet ontmoet.

Buckingham Palace heeft, met het oog op de 30 koppen sterke entourage en cameraploeg waarmee de Sussex'jes arriveerden bij de Invictus Games in Den Haag, duidelijk gemaakt dat er niet binnen mag worden gefilmd. Er is zelfs een speciaal team voor opgetuigd om het een beetje chic te houden tijdens de vier dagen van de Jubilee, om te voorkomen dat het uitdraait op iets als The Real Housewives of Windsor.

Intussen staan Harry en Meghan onder groeiende druk van Netflix om wél exclusieve toegang en beelden te regelen. Dat zou dan eventueel in Frogmore Cottage kunnen worden geregeld; nog altijd het Britse adres van de Sussex'jes, die het al anderhalf jaar doorverhuren aan prinses Eugenie van York en haar man Jack Brooksbank. Het is geen Buckingham Palace, maar ze moeten wat, stuck between a rock and a very regal place. Het valt allemaal niet mee, voor alle partijen.

Foto's (c) PPE Agency, Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in