'Lezen was een manier om een beetje magie in de dagen te vinden.'

Prinses Beatrice van York neemt alvast een voorschot op Wereldboekendag (23 april) met een blog op Oscar's Book Prize, de stichting die kinderen aan het lezen helpt en waarvan de prinses beschermvrouw is.

Article continues after the ad

"Het afgelopen jaar verhalen lezen is de beste vorm van avontuur geweest in de veilige omgeving van onze eigen huizen," schrijft ze. "Het is geweldig hoe we tussen het videobellen en werken dankzij technologie door meer tijd hadden om te lezen. Het heeft duidelijk gemaakt hoe belangrijk het is om het scherm even te laten voor wat het is en in onbekende werelden te duiken met behulp van boeken.

Zoals je vermoedelijk al weet heb ik dyslexie waardoor lezen nooit mijn grootste talent is geweest. Maar wat meer tijd hebben om me echt in verhalen te verdiepen is een cadeautje geweest dat ik met liefde met het leven in lockdown heb gedeeld.

In onzekere tijden is het geruststelling in de wereld van de literatuur te stappen

Als de dingen een beetje onzeker waren of als ik bezorgd of bang ben voor wat de toekomst zal brengen, is het een geruststelling om in de wereld van de literatuur te stappen. Het herinnert me eraan dat er al eeuwenlang uitdagingen,  queesten en lessen zijn geweest zijn geweest waar we sterker en vindingrijker uit zijn gekomen.

Het was heerlijk om mijn favoriete kinderboeken te herbeleven met mijn stiefzoontje

Dit jaar had ik de grote eer om een stiefmoeder te worden. Het was heerlijk om voor het slapengaan mijn eigen favoriete kinderboeken weer eens te herlezen. Samen hebben we veel plezier beleefd aan het lezen van alle boeken die genomineerd waren voor de Oscars Book Prize 2020.

Beatrice's man Eduoardo Mapelli Mozzi heeft zoon Wolf (5) uit een eerdere relatie

Het winnende boek Tad van Benji Davis gaat over het doorzettingsvermogen van een kikkervisje dat weliswaar de kleinste in de vijver was, maar ook de dapperste. Het verhaal onderstreepte voor mij nog eens dat grote verhalen soms klein beginnen. Ik kan niet wachten om de nieuwe lijst met boeken te gaan lezen.

Voor mij waren het de gedeelde verhalen in deze moeilijke tijd waar ik het meest van heb geleerd. Die kleine momenten waarop je moet lachen om een personage of een bijzondere illustratie herinneren je eraan dat hoe onzeker deze tijd soms ook is, er altijd een nieuw avontuur op een volgende bladzijde wacht. Mijn liefde voor lezen en verhalen heb ik van huis uit meegekregen, mijn moeder, die zelf kinderboeken schreef, heeft me die bijgebracht.

Voor ons gezin is verhalen lezen een manier geweest om te kunnen lachen

Mijn stiefzoon had, zoals heel veel kinderen, de afgelopen maanden thuisonderwijs. Hem helpen om op te gaan in verhalen is een fijne manier om verbeeldingskracht, creativiteit, onafhankelijkheid en humor te inspireren. Onze favorieten zijn momenteel de Oi Frog boeken van Kes Grey en Jim Field. We hebben allemaal  moeten leren om met deze rare tijd om te gaan. Voor ons gezin is verhalen lezen een manier geweest om te kunnen lachen en een beetje magie in de dagen te kunnen vinden."

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in