Geen combinatie is zo krachtig en volwassen als zwart-wit, kijk maar!

Monochroom raakt nooit uit de mode en kan zowel cool als klassiek ogen. In deze gallery laat Josine Droogendijk van Modekoningin Máxima royale voorbeelden zien van zwart-wit looks, te beginnen bij wat sombere Zwoyals. 

In Nederland vieren we Prinsjesdag met hoeden, hakken en een goede jurk, maar in Zweden hebben ze een heel andere aanpak.

Article continues after the ad

Tijdens de opening van het parlement dragen de koningin en de prinsessen zwart-witte kleding als verwijzing naar de vroegere hofkleding. Het ziet er allemaal heel keurig en serieus uit, maar doe mij de Nederlandse variant maar.


Dat een diplomatieke kledingkeuze geen garantie is voor succes kregen we te zien tijdens de uitreiking van de Nobelprijzen 2019. Tijdens de feestelijke gelegenheid leek het net alsof de prinses op het allerlaatste moment nog even snel haar zwart-witte dekbed had omgeslagen.

In werkelijkheid droeg ze een modieuze knipoog richting de prijswinnaar: president Abiy Ahmed van Ethiopië. Victoria’s zwart-witte jurk komt namelijk uit de collectie van Selam Fessahaye, een Zweedse ontwerper met Eritrese roots. President Abiy Ahmed ontving de Nobelprijs vanwege zijn inspanningen voor de vrede tussen Ethiopië en Eritrea. Op diplomatiek vlak klopt het plaatje dus tot in de puntjes, maar modetechnisch kan Victoria echt veel beter.

Van pompeus en tuttig gaan we door naar een heel elegante powerlook. Tijdens de uitreiking van de Bambi Awards liet koningin Mathilde zich van haar mooiste kant zien in een jurk van Carolina Herrera.

Letizia van Spanje zoekt graag de grenzen van koninklijke mode op. Hier doet zij dat met een leren culotte. Bonuspunten krijgt ze van mij voor het roze kleuraccent.

Als ik het dan toch over kleuraccenten heb… De combinatie zwart-wit leent zich natuurlijk voor heel veel mogelijkheden. Geel bijvoorbeeld….

…of blauw…

…of rood, en ga zo maar door.

Koningin Juliana vond sobere zwarte rouwkleding maar zozo. Liever zag zij ook een sprankje hoop erin terug, als verwijzing naar het hiernamaals. Máxima gaf daar bij Juliana’s bijzetting in 2004 prachtig vorm aan door een zwart pakje met witte accenten te dragen. Zo stijlvol!

Zwart-wit kan natuurlijk ook prima tijdens een feestje. Rania laat met een heerlijke capejurk van Armani Privé zien dat ze helemaal party-ready is.

Griekse jurken zijn het he-le-maal momenteel en dat hebben we deels te danken aan Amalia. In 2018 veroorzaakte de prinses een heuse trend toen zij zich liet fotograferen in een rood-wit exemplaar. Inmiddels is er ook een zwart-witte variant opgedoken, die werd gedragen op de dag van de examenuitslag.

De Spaanse prinses Sofia koos onlangs ook voor de klassiek momochroom, maar over het succes valt wel te discussiëren.

Als Máxima de koning vergezelt in het buitenland zie je vaak iets van symboliek terug. In India droeg ze bijvoorbeeld een sari, in Ierland de nationale kleur groen en in Polen de nationale bloem (de klaproos).

'Haar jurk met hoge taille, parelcollier en dophoedje was een overduidelijke knipoog naar Jackie Kennedy'

Voor een officieel bezoek aan de Verenigde Staten had HM ook wat moois in petto. Haar jurk met hoge taille, parelcollier en dophoedje was een overduidelijke knipoog naar Jackie Kennedy, de voormalige First Lady. Dat deze outfit werd gedragen tijdens een bezoekje aan het Witte Huis is dan ook vast geen toeval.

Meghan zul je niet zo snel zien smoken, maar een smoking kan ze wel enorm waarderen. Krachtiger dan dit krijg je het niet snel, hoor.

Bij de paardenraces van Royal Ascot liet Meghan een hele andere variant van de combinatie zwart-wit zien. Elegantie ten top!

Wie niet in dit overzicht mag ontbreken is Kate, die in Pakistan tot twee keer in zwart-wit uitrukte, in salwar kameez stijl. Cooler dan dit wordt het niet! 

Foto's (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in