Deze man had koning van Frankrijk kunnen zijn.

Hij praat met politici, is aanwezig bij vlagceremonies, reageert als hoofd van het Huis van Orléans op drama's elders en geniet behoorlijk wat aanzien in Frankrijk. Wat opmerkelijk is, want Jean d'Orleans, graaf van Parijs, heeft geen officiële rol in het Franse bestuur.

Het is meer het aura wat om hem heen hangt, dat van hem een fascinerende figuur maakt. Zou de Franse Revolutie niet hebben plaatsgevonden, dan zou hij naar alle waarschijnlijkheid nu koning van Frankrijk zijn. Dát zit er niet in, maar hij is dit jaar wel steeds zichtbaarder geworden in de society. Het helpt dat het een heel aardige man is, uitgerust met een gezonde dosis noblesse oblige.

Article continues after the ad

Hoe zit het precies? Eerder dit jaar overleed zijn vader prins Henri (links) en werd Jean het hoofd van de familie die Louis XVI als verre voorvader heeft. Jean is voor de Orléanisten de erfgenaam van de troon, ze stammen af van Louis-Philippe I van Orléans. Voor de Unionisten stammen ze af van Charles X, koning van Frankrijk. Buitengewoon blauw bloed, dus.

Jean is een van de vijf kinderen van Henri en Marie-Thérèse van Württemberg...

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht dat is gedeeld door @amelieroyals_ op

...waarvan twee zwaar gehandicapt waren, waaronder Jeans oudere broer François die in 2017 overleed. Omdat François 'wilsonbekwaam' was, werd Jean de stamhouder, wat zo zijn beperkingen zich meebracht.

Zo wilde hij in 2001 hertogin Tatjana van Oldenburg (links) trouwen, maar dat huwelijk werd afgeblazen omdat zij protestant is en Henri vreesde dat de Orléans-claim op de troon verzwakt zou worden door een erfgenaam met een protestante moeder. Tot zover echte liefde dus. En dit in een land waarin de monarchie in 1792 werd afgeschaft. Het zegt wel iets over de strohalmen waaraan deze mensen zich vastklampen.

Jean vond een nieuwe liefde bij katholieke Philomena de Tornos y Steinhart die de goedkeuring van zijn vader wel kon wegdragen. Met dank aan obscure Baskische adel van haar vaders kant en al even obscure Oostenrijks-Hongaarse aristo's aan haar moeders kant.

Philomena en Jean hebben vijf kinderen: Gaston (10), de nieuwe 'kroonprins' of 'dauphine' zoals ze het zelf noemen, Antoinette (8), Louise-Marguerite (6), Joseph (4) en Jacinthe (8 maanden)...

...die vier dagen na haar geboorte al gedoopt werd (arme mama, arme baby…) De fictieve opvolging is dus goed geregeld.

Uit respect voor zijn vader gebruikt Zijne Koninklijke Hoogheid (zo laat Jean zich echt noemen) de titel 'graaf van Parijs', die best een dingetje is in aristokringen, pas sinds kort. Wat hij precies doet voor de kost is schimmig, uit zijn socials blijkt niet dat hij een 'gewone' baan heeft. Philomena was hier nog zwanger van Jacinthe. 

Vermoedelijk beheert Jean 'slapend geld' en houdt hij zich verder bezig met zijn gezin in de etalage te zetten. President Macron lijkt zich vooralsnog niet erg veel zorgen te hoeven maken.

Royalty-lovers zijn het er echter wel over eens dat 'La Reine Philomena' een royal aanwinst zou zijn geweest: het is een leuke, stijlvolle vrouw.    

Foto's © ANP, Hollandse Hoogte, HRH Jean d'Orléans /FB

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in