De Belgische kroonprinses Elisabeth zou vanaf haar achttiende verjaardag een jaarlijkse dotatie gaan ontvangen. Maar dat gaat volgens ingewijden voorlopig nog niet gebeuren.

Het is gebruikelijk dat kroonprinsessen vanaf hun achttiende verjaardag een dotatie ontvangen, een jaarlijks bedrag waarmee ze onder andere hun personeel kunnen betalen. Op 25 oktober is het zover voor de Belgische Elisabeth. Maar haar ouders zouden hebben ingegrepen.

Article continues after the ad

Niet omdat zij hun dochter het misgunnen, maar juist omdat zo'n dotatie ook verplichtingen met zich meebrengt. "Ze willen dat ze in alle rust haar studie kan voorzetten, zonder de verplichtingen die bij een dotatie komen kijken", aldus de Belgische krant Het Laatste Nieuws. Koning Filip en koningin Mathilde willen hun dochter daar nog niet mee opzadelen, vertellen insiders.

Nog geen officiële agenda

Zo zou Elisabeth zodra ze een dotatie ontvangt een eigen 'Huis' moeten oprichten, inclusief eigen personeel. Er moet ook sprake zijn van een officiële agenda, inclusief de organisatie van activiteiten én verslaglegging richting het parlement. Daar heeft de kroonprinses helemaal geen tijd voor: zij studeert momenteel op het Atlantic College in Wales.

Haar opleiding duurt zeker tot zomer 2020, waarna ze naar verwachting nog wil doorstuderen. Als ze uiteindelijk wel zover is, kan ze rekenen op een bedrag van ongeveer 920.000 euro per jaar, klinkt het in de wandelgangen.

Amalia

Dat is minder dan kroonprinses Amalia kan verwachten als zij op 7 december 2021 achttien wordt. Zij ziet een dotatie van 1,4 miljoen euro per jaar tegemoet. Ook als ze nog wel eerst gaat studeren. Maar je weet maar nooit of Willem-Alexander en Máxima het kunstje afkijken bij hun Zuiderbuurvrienden...

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in