Voorproefje van wat ooit zal komen #koninghaakon

Als regent heeft kroonprins Haakon van Noorwegen zijn vader koning Harald al vaker vervangen, maar nog nooit eerder bij zo'n belangrijke gebeurtenis als de opening van het parlementaire jaar.

Deze week las voor het eerst in dertig jaar een kroonprins in plaats van een koning de Noorse troonrede. De kroonprinses is daar traditioneel nooit bij, de koningin wel.

Article continues after the ad

Koningin Sonja was dan ook Haakons +1. 

De Noorse kroonprins zat voor het eerst van zijn leven op de Noorse troon, compleet met alle versierselen. Het stond hem goed!  

Koning Harald (83), hier in in augustus met zijn kinderen en kleinkinderen, werd onlangs drie dagen opgenomen met longklachten, die niet coronagerelateerd zouden zijn. Hij is inmiddels uit het ziekenhuis ontslagen..

...en herstelt op het koninklijke Bygdøy landgoed aan de rand van Oslo. Het is een van zijn favoriete plekken, gebouwd in 1733 en gerenoveerd in 2003.

Volgend jaar januari zit hij 20 jaar op de troon, gezien Haralds hoge leeftijd en het feit dat Haakon er echt aan toe is zou dat een mooi moment zijn voor een wissel bij leven, die zoveel vreugdevoller is dan na een begrafenis, zoals Nederland, België en Spanje inmiddels hebben bewezen.

Foto's (c) Kongehuset 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in