Veel nieuwe privébeelden, van toen HM heel jong was.

Met de festiviteiten rond de Platinum Jubilee van koningin Elizabeth inmiddels in volle gang, besloot de jubilaris de feestvreugde nog wat extra te vergroten door een aantal homevideo's vrij te geven.

Die geven de documentaire Elizabeth: The Unseen Queen, over de beginjaren van het bewind van de Britse koningin Elizabeth II, een heel nieuwe dimensie.

Article continues after the ad

Elizabeth was niet voorbestemd om koningin te worden, maar groeide op in de relatieve schaduw van de troon als dochter van de broer van troonopvolger Edward VIII. Haar leven zou dat van een welgestelde aristocrate in the country worden.

Dat veranderde allemaal toen oom Edward voor de liefde en Wallis Simpson koos en in 1936 aftrad als koning. Elizabeths vader werd koning George VI en Lilibet, destijds 9 jaar, was van het ene moment op het andere de beoogd troonopvolger.

Niemand kon destijds nog bevroeden dat ze op zijn minst zo legendarisch zou worden als Elizabeth I en het is enig om de beelden van vroeger te zien, toen ze nog een onbevangen meisje was.

Elizabeth: The Unseen Queen wordt vanavond (zondag 29 mei 2022) uitgezonden op BBC1 om 20:45. Wie er graag de Engelse ondertiteling bij heeft: Teletext pagina 888. De Queen was er zo tevreden over dat ze zelf het intro insprak: "You always hope that future generations will find them interesting, and perhaps be surprised that you too were young once." De docu wordt herhaald op 4 juni 2022, eveneens op BBC 1, om 17:40.

Foto's (c) The Royal Family

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in