Koning Felipe moet moeilijke keuzes maken.

Het rommelt heviger dan ooit in het Spaanse koningshuis, dankzij de louche capriolen van met name oud-koning Juan Carlos (82 jaar, met een broze gezondheid).

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Apanha-me Se Puderes (@acompanhamesepuderes) op

Juan Carlos, de vader van huidige koning Felipe, struikelt al jaren van het ene schandaal na het andere. Niemand heeft het echter nog over zijn ontrouw en minnaressen en zijn hobby om bedreigde diersoorten af te knallen, nu duidelijk wordt dat hij buitengewoon enthousiast heeft gerommeld met geld.

Article continues after the ad

Zo was hij op de hoogte van de fraudezaak waarvoor zijn schoonzoon Iñaki, de man van prinses Cristina, momenteel een lange gevangenisstraf uitzit. En wordt Juan Carlos ervan verdacht betrokken te zijn bij een groot smeergeldschandaal.

Saoedi-Arabië zou in 2008 65 miljoen euro op een Zwitserse bankrekening van een stichting in Panama hebben gestort dat via minnares Corinna zu Sayn-Wittgenstein-Sayn bij de oud-koning terecht kwam. Drie jaar later kreeg een Spaans consortium van 12 bedrijven een miljardenopdracht voor de aanleg van de Saoedische hogesnelheidstrein van Mekka naar Medina. Justitie vermoedt dat die twee zaken met elkaar te maken hebben.

Corinna was niet blij bij de zaak betrokken te worden en zegt dat ze al acht jaar lang wordt belaagd door de Spaanse geheime dienst die haar naam willen besmeuren en haar het zwijgen op willen leggen over alles wat ze weet over de oud-koning.

Juan Carlos maakte dankbaar gebruik van zijn riante Zwitserse spaarpot: El Confidencial meldt dat Juan Carlos jarenlang, met reguliere Iberia vluchten, cash geld van zijn Zwitserse rekening naar Madrid smokkelde. Zonder controle passeerde het geld het vliegveld Barajas, Madrid, terwijl het verplicht is cash bedragen groter dan tienduizend euro te melden.

Maandelijks ging het om bedragen rond de twee ton. Nog niet bekend is waarvoor de oud-koning zoveel geld nodig had, maar vermoedelijk financierde hij er minnaressen en buitenechtelijke kinderen van.

Voor koning Felipe is het een zeer pijnlijke kwestie. Aan de ene kant betreft het hier zijn bloedeigen vader, aan de andere kant is alles wat er over Juan Carlos uitlekt zo pijnlijk voor het Spaanse koningshuis dat er een daad moet worden gesteld (een beetje zoals Felipe Cristina en Iñaki hun titel hertogin en hertog van Palma afnam vanwege de fraudezaak).

Sinds zijn aantreden in 2014 heeft Felipe de Kreukloze er alles aan gedaan om geen reuring te vooroorzaken. Hij is een voorbeeldig vorst, Letizia en hij leven naar verhouding eenvoudig en er is rond hen nauwelijks gedoe. Maar gezien het gemor in de politiek en de samenleving, zal hij wel de afstand van zijn vader tot het koningshuis nog verder moeten vergroten om zelf boven alle verdenking verheven te blijven.

In maart nam Felipe al afstand van zijn vader door zijn toekomstige erfenis te verwerpen en door diens toelage in te houden. Maar het lijkt erop dat er meer nodig is om een punt te maken. Juan Carlos zou bijvoorbeeld verplicht kunnen worden om Paleis Zarzuela (je ziet hier een klein stukje van een kloek complex) in Madrid te verlaten, waar de oud-koning al jaren woont. De Borbóns hebben genoeg onroerend goed om JC elders onder te brengen. Hij zou zelfs het 'verzoek' kunnen krijgen om in het buitenland te gaan wonen.

De vraag is wat oud-koningin Sofia dan zou doen. Het stel woont al sinds de geboorte van Felipe apart om JC ongestoord buiten de deur te kunnen laten rotzooien, nadat de troonopvolging geregeld was.

Ze is altijd loyaal gebleven, maar door hem weg moeten bij haar kleindochters Leonor en Sofia zou zelfs voor haar wel eens een brug te ver kunnen zijn.  

Foto's (c) Brunopress

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in