Van harte, prinses Elisabeth!
Van harte, prinses Elisabeth!

De 18de verjaardag van de Belgische kroonprinses is in stijl gevierd.

Kroonprinses Elisabeth van België, hertogin van Brabant, heeft zelfbewust de officiële activiteiten rond haar achttiende verjaardag afgewerkt. Er waren toespraken en optredens, ze wilde niet dat de mijlpaal die haar 18de verjaardag is alleen om haar zou draaien. Ze wilde er ook andere jongeren bij, die het woord konden nemen, om zo haar generatie een stem te geven.

Daarom waren tachtig jongeren uit alle provincies van België uitgenodigd voor de ceremonie van vanmorgen. Ze selecteerde ze zelf uit brieven, het betreft allemaal jongeren die net als zij dit jaar 18 worden. Dat het voor haar een extra speciaal moment is, komt omdat ze nu haar vader rechtstreeks kan opvolgen en staatshoofd der Belgen worden, zonder tussenstap van een regent. Die regent is nodig als de troonopvolger nog niet meerderjarig is.

Article continues after the ad

Haar vader, koning Filip, gaf een speech en zei verder nog: "We zijn trots op jou, op hoe je in het leven staat. Wees niet bang voluit voor het leven te gaan, uitdagingen aan te gaan. Ik weet zeker dat je de mensen rondom je veel geluk zal brengen. (…) Sla je vleugels uit. Wees gelukkig. Ik wens het je, wij alles samen, wensen dat je van ganser harte toe."

In de wetenschap dat ze haar eerste orde zou krijgen, had Elisabeth voor de gelegenheid wijselijk een neutraal crèmekleurig jurkje aangetrokken. Het was voor haar ontworpen door Edouard Vermeulen van Natan. 

De Leopoldsorde is de hoogste onderscheiding van België, ze kreeg hem opgespeld door de grootmeester van de orde, haar vader.

En nogmaals, dat jurkje was een goed idee, qua ondergrond. 

Elisabeth hield zelf ook een toespraak, waarin ze haar zorgen uitsprak over het klimaat: "We moeten daar samen een oplossing voor vinden. Ik geloof in de toekomst omdat ik zie hoe betrokken mijn generatie is bij dit onderwerp. Ik deel met jullie dezelfde hoop en dezelfde wil om het verschil te maken." Ze gaf aan nog veel te moeten leren: "Daar wil ik me de komende jaren op richten, proberen de wereld beter te begrijpen en helpen om die beter te maken, door het beste van mezelf te geven. Het land kan op me rekenen."

Mathilde en Filip hadden even een momentje bij Elisabeths toespraak.

En Mathilde pinkte even een traantje van ontroering weg.

Na afloop poseerde de kroonprinses met de artiesten die optraden en haar genodigden op de paleistrappen.

Het was nog even dringen, maar iedereen paste erop.

En het hele gezelschap poseerde ook nog even buiten...

... en dat zag er zo uit.

Zus Eléonore en broers Gabriel en Emmanuel waren aanwezig bij de ceremonie. Ook haar oma Anne Marie (gravin Patrick d’Udekem d’Acoz, Mathilde’s moeder)...

...en haar grootouders van vaders kant, oud-koning Albert en oud-koningin Paola (ook in Natan, Edouard scoorde een Triple Whammy aan royal kleedjes).

Van de ooms en tantes waren prinses Astrid en prins Laurent (de zus en broer van de koning) er en Elisabeths peetvader Amedeo, de zoon van Astrid.

De ceremonie was niet haar enige verjaardagsfeestje...

...vanavond is er in het paleis nog een privéfeest voor vrienden en vriendinnen.

Elisabeths leven verandert voorlopig niet. Ze heeft tot 2 november vakantie (en gezien de lege agenda van Mathilde en Filip gaat het hele gezin vermoedelijk even weg), daarna zit ze weer in de klas van het Atlantic College, haar kostschool in Wales. Volgend jaar in mei haalt ze haar diploma middelbaar onderwijs in het United World College Atlantic in Wales, waar ze een Internationaal Baccalaureaat volgt, dat haar moet voorbereiden op universitaire studies.

Ze krijgt nog geen officiële agenda, geen toelage, geen eigen team met assistenten en adviseurs en geen eigen kantoor op het paleis. Alles blijft voorlopig zoals het is, hebben koning Filip en koningin Mathilde laten weten.

En er waren veel felicitaties van grote organisaties zoals UNICEF (Elisabeth reisde onlangs met haar moeder mee naar Afrika voor een UNICEF-veldbezoek)…

… en van de Belgische Marine. Dit was een van de eerste officiële dingen die ze deed: de Pollux dopen.

Ook het Elisabeth Concours feliciteerde haar. Het is genoemd naar koningin Elisabeth en zou te zijner tijd wel eens het eerste patronage van de kroonprinses kunnen worden.

Foto's (c) ANP, Belgische Monarchie, Hollandse Hoogte 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in