(c) National Portrait Gallery
(c) National Portrait Gallery

Nergens is koningin Elizabeth liever dan in Schotland.

Niet iedereen begrijpt de grote liefde van koningin Elizabeth voor Balmoral. Het is er vochtig en tochtig, in de zomer wemelt het er van gemene steekbeestjes en de activiteiten zijn er beperkt tot outdoorsy zaken.

En dat is nu net waar de Queen zo van geniet. Elke ochtend werkt ze een paart uur – de koffertjes uit Londen gaan gewoon door – maar verder is ze vrij. Ze rijdt er zelf over het terrein, wandelt er met haar hondjes en ontvangt er vrienden en familie. En kan er lekker zichzelf zijn, zonder pottenkijkers, met 20.000 hectare tot haar beschikking.

Article continues after the ad

Balmoral is een landgoed in Aberdeenshire dat sinds 1852 een koninklijke residentie is. Prins Albert kocht het originele kasteel als buitenhuis voor hem en koningin Victoria. Het landhuis wat er toen stond, werd te klein bevonden, zodat er een nieuw kasteel werd gebouwd, dat in 1856 werd opgeleverd.

Victoria en Albert waren dol op Balmoral, na Alberts dood trok Victoria zich er voor langere periodes terug, soms wel vier maanden achter elkaar. Elke generatie verbouwde en verbeterde wel iets aan het kasteel.

Prins Philip liet er kruidenborders aanleggen en een watertuin. Elizabeth – de 94-jarige gaat met haar tijd mee – zorgde voor supersnelle wifi. Balmoral is privébezit van de Queen en maakt geen deel uit van de Kroondomeinen. Schoondochter Sophie, de gravin van Wessex, maakte deze foto van Philip en Elizabeth, die de Queen deelde nadat haar man eerder dit jaar overleed. Het wordt haar eerste zomer zonder hem op Balmoral. 

1932

Elizabeth komt er al haar hele leven, hier zit ze tussen haar grootouders, koning George V en koningin Mary.

1946

Elizabeth, haar zus Margaret en hun hondjes wachten op Ballater Station vlakbij Balmoral op gasten.

1952

Ook voor de kinderen betekende Balmoral vrijheid. Prins Charles trapte er rond in zijn eigen autootje en toen William en zijn neef Peter Phillips vele jaren later bij het quadrijden Zara in een skelter tegen een lantaarnpaal lieten botsen "viel de lantaarnpaal om, bijna op haar en herinner ik me hoe mijn oma als eerste naar buiten kwam rennen, over het gazon, in haar kilt," zegt William. "Ze stoof op ons af en gaf ons een allemachtige uitbrander te geven."

Er was ook altijd tijd voor dingen die in formelere residenties not done waren: hier laat Elizabeth een jonge Charles en Anne uit het raam klimmen.

1955

Balmoral betekent paardrijden. Hier zie je Elizabeth met Anne in 1955.

1957

Het vaak tegenvallende weer in Schotland heeft de Windsors nooit kunnen deren – er wordt gewandeld, hoe dan ook.

1960

Gezinsuitbreiding: prins Andrew is bij het gezin gekomen.

1967

Serieus, wandelen is een must op Balmoral. Stevige hikes, heuvel op, heuvel af.

Ze konden er geen genoeg van krijgen.

1975

Voor opgroeiende pubers als Edward was er niet veel te beleven op Balmoral, maar ergens anders vakantie vieren? Het kwam niet eens ter sprake.

1982

Nooit gelukkiger dan op een paard: de Queen maakt een rustige rit in haar eentje. Eindelijk even op zichzelf.

1997

De verdrietigste zomer, toen prinses Diana verongelukte…

1998

Balmoral betekent ook: familiebezoek. Hier de Yorkies in de auto met hun vader en grootouders, op weg naar Crathie Church.

2006

Een van de hoogtepunten van de zomervakantie: de Braemar Highland Gathering, die al meer dan 900 jaar wordt gehouden.

2021

En zo is ze gisteren aan haar zomerverblijf begonnen: met de inspectie van de Balaklava Company van het Royal Regiment van Schotland. En nu lekker haar geliefde geruite rok en een twinset aan - het is vakantie.

Foto (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in