'De relatie tussen een moeder en een dochter is complex.'

Als dochter en kleindochter van een van de beroemdste prinsessen ter wereld is het geen wonder dat prinses Caroline van Hannover (geboren van Monaco) en haar dochter Charlotte Casiraghi vaak worden gevraagd naar filmster Grace Kelly, later bekend als prinses Gracia van Monaco.

Article continues after the ad

"Uiterlijk lijk ik op mijn oma van vaders kant," zegt Caroline in Madame Figaro en doelt daarmee op de moeder van prins Rainier, prinses Charlotte. "Ze was een vrije vrouw, een authentiek type. Ze was verpleegster tijdens de oorlog en runde daarna een rehabilitatiecentrum voor ex-gevangenen. Die was niet in een hokje te stoppen."

Charlotte ziet echter ook overeenkomsten tussen Caroline en Gracia. Hoewel ze haar oma nooit heeft gekend, heeft ze wel al haar films gezien en herkend manieren.

"Ik zie veel van je moeder in jou," zegt ze tegen Caroline. "De relatie tussen een moeder en een dochter is complex.

De moeder heeft een almachtige plek, ook als ze liefhebbend en teder is. Het is geen kwestie van vergelijken, maar van spiegelen. Als ik films over mijn grootmoeder zie, zie ik in haar ook jouw gratie, je hoge eisen, je discipline en je mysterie."

Over feminisme zegt Caroline: "Ik hoor bij een generatie waarbij het leefde, maar ik herinner me dat mijn moeder me ter goeder trouw zei: 'Je hoeft niet naar school'. Ik herinner me ook een professor aan de universiteit die de ongelofelijke wreedheid had om tegen me te zeggen: 'Je neemt de plek in van een student die het meer verdient.'

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Princess 👑 Caroline (@p.rincesscarolin.e) op

"Een vrouw zijn en je uniekheid willen uitdrukken is een strijd, wat je positie ook is," zegt Charlotte. "Het is een strijd, geen oorlog, maar het is ook niet makkelijk. Vrouwen zijn nu geëmancipeerd, ze kunnen een carrière hebben en kinderen hebben en tegelijk begeerlijk blijven. Je ziet nu minder de offers die moeten worden gebracht voor het vrouw zijn. Maar ondertussen!"  

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Royal Fashion Blog (@royalfashionblogofficial) op

Beiden zien cultuur als iets heel belangrijks. "Het is de laatste reddingsboei voor eenzaamheid," zegt Caroline. Vooral lezen is voor hen een lievelingsbezigheid. "Ik ben altijd dol op boeken geweest, zelfs toen ik nog niet kon lezen," zegt Charlotte. Caroline beaamt dat: "Als kind wilde ik altijd de boeken voor volwassenen lezen. Misschien is het een meisjesding?" Toch waren hun ervaringen met boeken anders. De prinses herinnert zich "een educatie die soms een reliek uit de 19de was" waar Charlotte niets dan lof heeft voor haar opvoeding "waarin vrijheid werd aangemoedigd."

Foto's (c) Brunopress, Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in