Twee royal beschermvrouwen slaan de handen ineen.

Het Holland Dance Festival heeft niet te klagen over koninklijke belangstelling. Prinses Beatrix woonde eerder de opening bij en had daarvoor ook prins Constantijn en prinses Laurentien gerekruteerd.

En voor de jubileumvoorstelling van het 50-jarige Introdans ging haar zusje prinses Margriet mee. De avond werd opgedragen aan het Prinses Beatrix Spierfonds, dat vijfenzestig jaar bestaat en had plaats in theater Amare in Den Haag.

Article continues after the ad

Het Spierfonds, Holland Dance Festival en Introdans werkten bij deze voorstelling samen om geld in te zamelen voor wetenschappelijk onderzoek naar spierziekten. Dans symboliseert de ultieme bewegingsvrijheid, die begint bij gezonde spieren. Voor mensen met een spierziekte is deze vrijheid niet vanzelfsprekend. Introdans liet in de voorstelling een duidelijke relatie met het festival en met de stad Den Haag zien, met drie balletten van Jiří Kylián.

Prinses Margriet is beschermvrouwe van Introdans en Prinses Beatrix is beschermvrouwe van het naar haar vernoemde Prinses Beatrix Spierfonds.

 
Het ging niet allemaal van een leien dakje. 'Prinses Beatrix bleek moeite te hebben om haar mondkapje af te doen, omdat haar gehoorapparaat én haar oorbellen in de weg zaten,' aldus Rick Evers. 'Om keurig de anderhalve meter afstand te kunnen houden, had de organisatie stipjes op de vloer gezet. Prinses Margriet kon ze echter niet goed zien.'

Foto's (c) ANP, PPE Agency

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in