Ze bezoeken Californië en Texas, maar wat is daar te doen?  

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima brengen na de zomer een economisch werkbezoek aan Californië en Texas in de Verenigde Staten. Het bezoek vindt plaats van dinsdag 6 tot en met vrijdag 9 september in San Francisco en Silicon Valley (Californië) en Austin en Houston (Texas).

Het werkbezoek onderstreept de uitstekende economische betrekkingen tussen Nederland en Californië en Texas,' aldus de RVD. 'Tijdens het bezoek staan onder meer trans-Atlantische samenwerking, klimaatverandering, energietransitie en gezondheidszorg centraal.' Er zijn geen intensieve koninklijke diplomatieke contacten met de VS: het laatste echte staatsbezoek was van koningin Beatrix in 1982.

Article continues after the ad

In 2015 brachten Willem-Alexander en Máxima wel een officieel bezoek aan de VS. 

En nu dus Californië en Texas. Er zijn geen al te pittoreske plaatjes te verwachten (hoewel… de Golden Gate zou toch moeten lukken), want het lijkt vooral kantoorhoppen te worden. In Silicon Valley, aan de zuidkant van de Baai van San Francisco, zijn veel hightechbedrijven gevestigd, zoals Apple, eBay, Google en Facebook.

Houston is bekend van NASA; alle ruimtemissies van deze organisatie worden van hieruit georganiseerd. Er zijn verder veel banken en energiebedrijven gevestigd.

Austin lijkt een beetje vreemde eend in het rijtje: het is een welvarende universiteitsstad met een rijk cultureel leven die een progressief eiland vormt in het verder conservatieve Texas. Er wonen veel Hollywoodsterren, de sfeer is er een beetje hippieachtig.  

Er gaat een kloeke delegatie mee op de missie, het koningspaar wordt bij hun bezoek begeleid door minister Schreinemacher voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Ook minister Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, minister Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, minister Cijntje van Economische Ontwikkeling van Curaçao en staatssecretaris Heijnen van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, nemen deel aan het bezoek.

Parallel aan het werkbezoek vindt een bedrijvenmissie plaats naar San Francisco en Los Angeles met bedrijven en kennisinstellingen uit de sectoren Life Sciences & Health en Urban Mobility & Cycling. We gaan het meemaken.

Foto's (c) Getty Images, RVD

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in