Throwback over dit kantelpunt in hun relatie.

Op 02-02-2022 zijn koning Willem-Alexander en koningin Máxima 20 jaar getrouwd. Hun relatie kende vóór die mooie dag een aantal kantelpunten. Om te beginnen uiteraard de ontmoeting in Sevilla, maar ook Máxima's verhuizing naar Brussel. Daar werd ze behoorlijk op de proef gesteld.

Ze had haar carrière en haar zelfstandigheid opgegeven voor een eenzaam jaar vol taalles, correcties, protocollen leren en een man van wie ze officieel nog 'niks' was.

Article continues after the ad

Als 'beloning' voor goed gedrag, mocht Máxima op 1 februari 2001 met Willem-Alexander gefotografeerd worden tijdens een privéreceptie in het Stedelijk Museum. Het feit dat ze in de Royal Bus zat, was al een signaal dat het menens was.

Maar of ze nu zo gelukkig was? 'Máxima stond onder zware druk,' valt te lezen in 'De Argentijnse Jaren'. 'Hoewel ze haar best deed om het niet te laten merken, begon de last van haar nieuwe verplichtingen zwaar op haar schouders te drukken. Ze vond het moeilijk om bij alles wat ze deed voorzichtig te moeten zijn; bij elke stap die ze zette, voelde ze zich bekeken, bekritiseerd.

Máxima in 1999, toen ze in New York woonde

Dat ging niet ongemerkt aan de prins voorbij. Bij zijn laatste bezoekjes aan Brussel, na haar interne verblijf bij Instituut Ceran om haar Nederlands nog verder bij te schaven, kwam ze gespannen op hem over. Ze had die natuurlijke frisheid verloren die hem en ook andere Nederlanders zo aantrok.

Hij besloot haar even respijt te geven, haar een paar weken alleen te laten en haar niet met koninklijke verplichtingen lastig te vallen.'

Willem-Alexander en Emily Bremers in 1996 bij Paleis Noordeinde 

Dat was een verkeerde inschatting van de kroonprins, want zijn vriendin kon inmiddels goed genoeg Nederlands om te in een roddelblad te kunnen lezen dat hij weer eens was gesignaleerd in het gezelschap van zijn ex-vriendin Emily Bremers.

'Willem-Alexander had natuurlijk gehoopt dat zijn vriendin het blad niet onder ogen zou krijgen,' vervolgen Gonzalo Alvariez Guerrero en Soledad Ferrari in 'De Argentijnse Jaren'. 'En toen ze hem bij zijn volgende bezoek stond op te wachten in de VIP-lounge van de luchthaven van Brussel holde hij naar haar toe om haar te kussen.

'Wat voer je nog meer uit terwijl ik hier opgesloten zit in Brussel?'

Ze weerde hem echter af, vergat voor heel even de koninklijke manieren en verweet hem tierend zijn ontmoeting met Emily. De prins probeerde het uit te leggen, maar Máxima was er absoluut niet blij mee dat hij dit voor haar had verzwegen. Dat liet ze hem duidelijk merken, protocol of niet. 'Wat voer je nog meer uit terwijl ik hier opgesloten zit in Brussel?' riep ze verwijtend. 'Wie denk je dat je voor je hebt?'

Máxima, Willem-Alexander en de Zorreguieta's in Praag, april 2000

Toen eind 2000 nieuwe geruchten de ronde deden over een ontmoeting van de prins met zijn ex, ontplofte Máxima opnieuw en besloot een grens te trekken. Ze meldde dat ze met kerst naar Buenos Aires ging en zei dat ze alleen wilde zijn. 'Hij had haar nog nooit zo kwaad gezien en liet haar zonder tegenstribbelen gaan. Hij vergezelde haar tot aan de deur van het vliegtuig en smeekte haar hem te vergeven. Máxima had hem al vergeven, maar hield dat wijselijk voor zich. Het werd tijd dat hij zijn lesje leerde.'

Hoe het afliep? Op Tweede Kerstdag verraste Willem-Alexander haar door toch naar Argentinië te reizen, waarna vlot een verzoening volgde. Ze vierden er samen met de Zorreguieta's Oud en Nieuw waar hij het glas hief en quasi grappend zei: 'Op Máxima's laatste jaar als burgermeisje.'

Eénentwintig dagen later vroeg hij haar ten huwelijk op de vijver van Paleis Huis ten Bosch. Wat maar weer eens bewijst hoe zinvol het is als een meisje haar punt maakt.

Foto's (c) ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in