De Nationale Dodenherdenking was op verschillende fronten memorabel.

Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en minister-president Mark Rutte waren zojuist op de Dam in Amsterdam aanwezig bij de Nationale Herdenking. Waar voor het eerst sinds 2019 weer publiek bij mocht zijn.

Dat maakte het een extra bijzondere stilte, daar in de hoofdstad. Want hoewel het voor een herdenking wel iets had, zo'n ijzig stille lege Dam van de afgelopen twee jaar, is herdenken toch ook iets wat je samen doet.

Article continues after the ad

Daarbij geeft de oorlog in Oekraïne natuurlijk een bijzonder treurige extra betekenis aan deze dag. Het maakt het met recht een Herdenkingsdag voor in de geschiedenisboeken.

De Oranjes (met Máxima met een werkelijk prachtige fluwelen hoed met bloem) sloten in De Nieuwe Kerk eerst aan voor een herdenkingsbijeenkomst, waar historicus Hans Goedkoop de 4 mei-voordracht uitsprak. Aansluitend legden ze de eerste krans bij het Nationaal Monument.

Er werd ook een krans gelegd door minister-president Rutte, minister Ollongren, staatssecretaris Van Ooijen en de ministers Besaril, Manuel en Violenus van Aruba, Curaçao en Sint Maarten.

Morgen zijn de Oranjes er natuurlijk ook om Bevrijdingsdag te vieren. 's Avonds zijn ze in Carré bij het Bevrijdingsdagconcert.

Beeld: Brunopress

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in