The day before... keek jij toen ook?

Vaak is het een besloten, chique bedoening op de avond voorafgaand aan een royal wedding. Dan wordt er temidden van (royal) bruiloftsgasten een feestje gevierd ergens in een prachtig paleis. Niet op 1-2-2002, de avond voor het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima. Daar werd de ArenA voor afgehuurd. (Maar full disclosure: WA en Máx deden dit op 31 januari wél).

Article continues after the ad

Op Nederland 2 konden we daar met z'n alleen meegenieten van misschien wel het grootste pre-weddingfeestje ooit. Waar hoogwaardigheidsbekleders en royals (denk Nelson Mandela, prins Charles, Haakon en Mette-Marit en koningin Noor) vanuit hun skyboxes verrassen en een beetje geschokt opkeken hoe 50.000 Nederlanders hun kroonprins en nieuwe kroonprinses toezongen.

Alle provincies kregen kaarten aangeboden, dus de feestvierders kwamen uit alle windstreken. En hoewel het óók echte stadiontaferelen opleverde (spreekkoren zelfs, wel vriendelijke), leken Willem-Alexander en Máxima er enorm van te genieten vanaf hun plekje tussen Job Cohen en toen nog koningin Beatrix.

Voor de nostalgiefactor hier wat bewegende beelden.

Ook was er natuurlijk muziek: van Willeke Alberti (Morgen ben ik de bruid was zelden zó passend) tot Van Dik Hout en Frank Boeijen. En natuurlijk niet te vergeten Marco Borsato en Sita, die speciaal voor de gelegenheid Lopen op het water schreven.

Andere tijden als je het zo ziet, toch? Maar een prachtige herinnering.

Beeld: ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in