Máxima, Prinsjesdag 2019
Máxima, Prinsjesdag 2019

Wat zag HM er mooi uit in haar nieuwe creatie op Prinsjesdag.

De kleur van Máxima's Prinsjesdag-japon van Jan Taminiau paste prachtig bij het seizoen...

... de bloemen en de Ridderzaal.

Article continues after the ad

En hoewel de meningen verdeeld waren over de Royal Brievenbus die een vleugje decolleté liet zien, was de consensus toch dat de koningin er prachtig uitzag (en dat de Baard van Oranje beslist mag blijven).

Máxima en Taminiau gaan terug naar de Biennale van 2009 in Arnhem toen ze verscheen in zijn opvallende postzakjasje.

Het was het begin van een mooie samenwerking: de ontwerper en de koningin lijken elkaar uitstekend aan te voelen als het aankomt op stijl, smaak en waardigheid met een vleugje glamour. Niet voor niets levert hij vaak de japonnen voor de grote momenten in het koninklijk jaar, zoals staatsbanketten en Prinsjesdag.

Zo schreed ze in Taminiaus Goud met onvoorstelbare details in de 'wiebertjes' de Ridderzaal in op haar eerste Prinsjesdag als koningin.

En ook deze uit 2015 was onvergetelijk. Het ontwerp van zijden organza is met de hand beschilderd en rijkelijk gedecoreerd met broderie d’art. Jan baseerde het ontwerp van de jurk en de print op de Japanse Kamer in Huis ten Bosch.

Taminiau leverde echter ook deze winner, voor het burgerdiner ter gelegenheid van Willem-Alexanders 50ste verjaardag. 

Soms zit er ook wel eens eentje tussen waar we om moeten grinniken, zoals De Broccoli, die in Portugal zijn debuut maakte. 

De volgende dag bleek hoe veelzijdig Taminiau is, want ook dit gewaad is van hem: modern, zwierig, statement. 

Maar meestal is het toch zwijmelwaardig en sprookjesachtig, zoals de inhuldigingsjapon (een man in hermelijn als accessoire helpt ook een beetje) ...

... of het huwelijk van haar broer Juan in Wenen, waarvoor Taminiau een baljapon met cape maakte waar Sissi jaloers naar zou hebben gekeken. 

Deze met 'zeemeerminstaart' is onder royal intimi legendarisch: Máxima droeg hem naar het huwelijk van kroonprinses Victoria en prins Daniel in Zweden en door de gasten gonsde het: 'Daar loopt een koningin.' Het was de eerste keer dat er zo over haar werd gesproken en hoewel ze nog drie jaar moest wachten op de promotie, maakte ze het waar. 

En dan onze nieuwe favoriet: de Prinsjesdag Taminiau van 2019. Een 'robijnrode kolom japon van wollen crêpe met daarbij een cape' die was geborduurd met honderden kraaltjes.

Het is te hopen dat deze vruchtbare samenwerking nog járen mag duren, nietwaar?

Foto's © ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in