De Oranjes troosten slachtoffers van de wateroverlast.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn eerder deze middag bij Paleis Huis ten Bosch opgepikt door een helikopter voor een bezoek aan Zuid-Limburg, dat zwaar is getroffen door overstromingen.

Limburg heeft te kampen met heel veel regen in combinatie met een extreem hoge afvoer van de Maas vanuit België en Frankrijk.

Article continues after the ad

De koning en koningin waren in Valkenburg om met eigen ogen te zien welke schade het noodweer de afgelopen dagen heeft aangericht. 

Ze spraken er met bewoners en met ondernemers...

...en de royal rubberlaarzen waren mee. Het bezoek duurde zo'n anderhalf uur en de koning sprak de hoop uit dat de zon snel weer zou gaan schijnen (en bedoelde dat vermoedelijk zowel letterlijk als figuurlijk). 

We zijn niet dol op broekrokken, maar in dit geval was het een praktische keuze van HM.

Het koningspaar was meteen na de diploma-uitreiking van oudste dochter prinses Amalia afgereisd naar Zuid-Limburg, waar de vele regen die sinds dinsdagavond valt voor grote problemen zorgt.

En de gesprekken die ze er voerden...

...maakten zichtbaar indruk. 

Het is onvoorstelbaar dat er in 21 jaar blijkbaar niets is verbeterd op het gebied van watermanagement in Limburg, want in 1995 sopte ook toen nog koningin Beatrix door het overstroomde gebied...

Beatrix ging op regenlaarzen het overstroomde gebied in en praatte met getroffenen. Bij enkele bewoners ging ze naar binnen om zelf de schade te aanschouwen. 

Foto's (c) ANP, Brunopress

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in