Twintig jaar geleden glibberde de prins op een knie.

Ongelooflijk maar waar: het is vandaag alweer twintig jaar geleden dat onze kroonprins op de vijver bij Huis ten Bosch op één knie ging voor zijn Argentijnse soulmate Máxima Zorreguieta.

Article continues after the ad

Hun verloving werd pas een dikke maand later officieel aangekondigd en foto's van het moment suprême zijn er helaas niet (of zijn nooit naar buiten gekomen), maar nu we twintig jaar verder zijn hebben we van Willem-Alexander en Máxima wél de nodige info gekregen over hoe het er precies aan toe ging, die koude januaridag twintig jaar geleden.

Op de bevroren vijver van Huis ten Bosch stelde Willem-Alexander de vraag van zijn leven. Romantisch idee dat ze daar nu wonen met hun drie dochters (alleen de winterkou is net te vroeg vertrokken voor een naspeling).

Rozen en champagne

Hoe het er die vrijdagmiddag twintig jaar geleden aan toe ging? Willem-Alexander: "Ik had een middag vrij en ik vroeg Máxima om mee te gaan schaatsen.'' Op de eigen vijver van Huis ten Bosch dus, die de nodige wakken kende. Met een vrouw die nog nooit op schaatsen had gestaan.

"Ik had het koud", zei Máxima er later over. Willem-Alexander kluunde naar het theehuisje, waar hij geen warmte maar een bos rozen en champagne klaar had staan. En een ring natuurlijk, zelf ontworpen samen met juwelier Steltman, gemaakt van platina met een oranje diamant omzoomd met witte diamanten.

'Ik wilde chocolademelk'

Máxima was, zacht gezegd, nogal verrast door het hele gebaar. Of zoals ze later zei: "Ik verwachtte helemaal geen aanzoek. Ik wilde chocolademelk."

Gelukkig was de kou op dat moment snel vergeten. Wat Máxima zei? "Ja! Zonder nadenken. Ik schreeuwde het bijna uit."

Wát een romantiek. Dat wordt vandaag vast gevierd in Huis ten Bosch. Gefeliciteerd ZM en HM!

Beeld: ANP/Brunopress

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in