'Die speech, dat vindt Amalia spannend.'

Tijdens het persgesprek aan het einde van het staatsbezoek aan Noorwegen in Stiftsgården, de Noorse koninklijke residentie in het hartje van Trondheim, hadden koning Willem-Alexander en koningin Máxima het ook nog even over hun oudste dochters, die momenteel allebei elders verblijven.

Prinses Alexia zit, zoals bekend, op kostschool in Wales en prinses Amalia is bezig met haar gap year. Waar ze momenteel zit en wat ze doet wordt nog even geheim gehouden om haar privacy te gunnen.

Article continues after the ad

Amalia heeft het naar haar zin

"Ik kan verzekeren dat ze het heel fijn heeft", antwoordde Máxima op de vraag hoe het nu met Amalia gaat, nu het eerste half jaar van haar gap year erop zit. 

"Ze heeft heel veel nieuwe mensen leren kennen en heeft heel veel geleerd. En dat is juist wat we willen, want ze wordt natuurlijk in december achttien en het is niet dat je dan opeens volwassen bent. Het is een heel proces en zo'n gap year helpt haar om dingen te zien die ze anders niet zou zien. Wij zijn heel trots op haar en hoe ze dat oppakt, heel onafhankelijk." 

Willem-Alexander voegde daaraan toe: "Het is een beetje stage, een beetje hobby en aan zichzelf werken om volgend jaar nóg zelfverzekerder aan haar studie te kunnen beginnen." 

Raad van State

Maar eerst natuurlijk nog achttien worden en dan meteen die intrede in de Raad van State, de dag erna. "Dat is een van de formele aspecten van haar achttiende verjaardag," aldus WA.

Op 3:05 begin Willem-Alexanders Raad van State-speech.

"Met een speech erbij, dat vindt ze heel spannend. Dat vond ik ook toen ik achttien werd, ik begrijp wat ze voelt en zal proberen haar zo goed mogelijk te begeleiden." Máxima vulde hem aan: "Ze vindt het heel spannend, maar het komt wel goed."

En Alexia?

Alexia heeft inmiddels haar draai gevonden op het UWC Atlantic College in Wales. "Het gaat heel goed," zei Máxima. "In het begin was het echt enorm wennen, Je moet wassen voor jezelf, ze moest heel veel koken, en ook nog alle onderwijs in het Engels volgen, dat bracht veel spanning in het begin. Maar met heel veel focus heeft ze het kunnen doen."

Alexia geniet van de focus op buitenschoolse activiteiten daar aan het Atlantic College, vertelde de koningin trots: "Dat vindt ze fantastisch gaaf en daar geniet ze veel van."

Foto's (c) Brunopress, ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in