'Colditz in een kilt,' volgens kroonprins Charles.

Graaf Claus, de zoon van prins Constantijn en prinses Laurentien, maakt zijn middelbare school de komende twee jaar af aan Gordonstoun, een gerenommeerde internationale kostschool in Schotland.

Article continues after the ad

Hij is eerder deze week naar Moray vertrokken, in gezelschap van zijn moeder. Vanwege de in Schotland geldende coronaregels moesten beiden na aankomst twee weken in quarantaine. Claus-Casimir (16) volgt gedurende die tijd het schoolprogramma online.

Claus zat eerst op het VCL in Den Haag. Op Gordonstoun gaat hij het Engelse eindexamen A-levels doen én een uniform dragen (hoe moet dat nu met zijn sneakerliefde en -bedrijf?). De school biedt naast academische vorming ook de mogelijkheid andere interesses - zoals sport en theater - te ontplooien. 

Gordonstoun is vooral bekend als de kostschool waar de rouwdouwers van de Windsors - prins Philip (hier links), prins Andrew, Peter en Zara Phillips - goed gedijden. Je kent de kostschool vermoedelijk van The Crown, waarin het instituut figureerde. 

Aanzienlijk gevoeligere kroonprins Charles zat er ook op en vond het harde regime van de school - koude douches en open ramen tijdens de strenge Schotse winters - vreselijk: hij noemde het 'Colditz in een kilt.' Colditz was in WOII een krijgsgevangenenkamp. Oh dear.

Foto (c) RVD, Gordonstoun 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in