Het Argentijnse Caras gaat door het stof.

Het was de rel van de week, hoe het Argentijnse blad Caras meldde dat prinses Amalia werd gepest om haar in één adem 'plus size' te noemen op de cover, bij de meest onflatteuze foto die ze hadden kunnen vinden.

Een hogere oplage zal het ze niet hebben opgeleverd, want het Commentariaat op Twitter ontplofte internationaal en gooide het blad massaal voor de bus wegens bullying en bodyshaming.

Article continues after the ad

Met resultaat, want er is inmiddels een officieel excuus verschenen, zonder dat Reina Máxima of de RVD eraan te pas kwamen, wat wel iets zegt over Amalia's populariteit.

"Onze laatste cover veroorzaakte een controverse die we niet wilden," aldus Liliana Castaño, hoofdredacteur van Caras Magazine. "Het is tijd voor gezonde reflectie. We leven in een tijd waarin stereotypen omver worden gegooid en de media horen spiegels van de samenleving te zijn en dus mee te veranderen. We leren allemaal, ook wij."

"We erkennen onze verantwoordelijkheid en beseffen dat we er deel van uitmaken. We begrijpen dat we, zonder kwaadwillende bedoelingen, een fout hebben gemaakt. De wereld waartoe Caras behoort wordt gekenmerkt door vormen en stereotypen die momenteel voortdurend worden herzien. In deze  context moeten we ons verdiepen en een grotere gevoeligheid ontwikkelen voor gendergeweld, stigmatisering en alles wat ons in de hokjes dwingt die men tegenwoordig juist wil afbreken."

"Het respect, de trots en de bewondering die we voelen voor Máxima Zorreguieta en haar hele familie kwam niet terug in de titel van onze laatste cover. We begrijpen wat het betekent. We hebben veel interessante, constructieve kritiek gekregen, we luisteren naar iedereen en zijn dankbaar voor dit leermoment. Ik bied mijn oprechte excuses aan allen die zich benadeeld hebben gevoeld." 

Foto's (c) Brunopress, ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in