Van Krandini en Saint-Maxime tot Cabasson en het Île d'Yeu! 

De Oranjes zitten er inmiddels alweer weken luxueus minimalistisch bij in hun witte vakantievilla in Griekenland. Het pand is van alle gemakken voorzien...

... compleet met opslag voor waterspeeltjes en een eigen steiger voor het grote waterspeeltje, de Wajer van ZM. Zon, zee en comfort, al is het wel een pittige afdaling naar zee en vooral ook een hele klim om weer boven te komen nadat er gezwommen of gezeild is. 

Article continues after the ad

Zweden

In vergelijking met de vakantiehuizen van andere royals is het huis van de Oranjes vrij modern. De Zweedse royals brengen het grootste deel van de zomer door in Solliden, de zomerresidentie op Oland, opgeleverd in 1906. Toenmalige kroonprinses Victoria liet het bouwen naar het voorbeeld van Axel Munthe's Villa San Michele op Capri. 

(c) Bernadottebiblioteket 

Victoria, hier met poedel Tom, had een slechte gezondheid en zocht een plek waar ze weg kon van de grote stad. Op Öland vond ze een klimaat dat haar problemen verlichtte en een omgeving die haar rust en stilte gaf. "Je kunt hier ademen," zei ze.

Koning Carl Gustaf en koningin Silvia zitten in de grote villa, op het uitgestrekte terrein hebben alle drie hun kinderen een eigen vakantiehuis, zodat de Bernadottes ook privacy kunnen hebben, als ze daar behoefte aan hebben.

Het is een bosrijk gebied, ze kunnen er over een eigen weg naar het steiger dat in zee ligt.

…maar ze bezitten ook nog Villa Mirage in St Maxime: pal aan zee, eigen strandje, aan de overkant van de baai St. Tropez, waar ze graag met boten J Craft of de Polaris heen varen. De Bernadottes erfden de villa van prins Bertil die het huis in 1946 kocht.

Denemarken

Koningin Margrethe brengt de zomer door in Slot Grasten, dat er aan de voorkant nogal streng en strak uitziet...

... maar aan de achterkant een enorme lieflijke tuin heeft.

De koninklijke familie rijdt er veel paard en fietst in de omgeving, héél privé is het niet, zoals je ziet. 

De Denen kunnen bovendien terecht in het Franse Chateau Cayx, dat ooit van prins Henrik was. Deze foto is uit 1972.

En hier zie je de hele familie in 2014. Henrik liet het na aan kroonprins Frederik, die het op zijn beurt deelt met de rest van de familieleden.

Het is vooral favoriet bij prins Joachim en zijn gezin.  

Noorwegen

Mågerø is het zomerhuis – het bestaat uit diverse gekoppelde gebouwen - van koning Harald en koningin Sonja in Zuid-Noorwegen.

Ze lieten het in 1993 bouwen, het is simpel, modern en helemaal opgetrokken in natuurlijke materialen, om zoveel mogelijk op te gaan in de omgeving.

Deze foto is niet van deze zomer, momenteel zijn de Noren er niet: ZM ligt met een zware infectie aan een antibiotica-infuus in een ziekenhuis in Oslo.

Luxemburg 

De Nassau's van Luxemburg hebben een vakantiehuis in de buurt van Cabasson, tussen Toulon en Saint-Tropez, waar ze meestal met de hele familie samenkomen.

Van het huis zelf zijn geen foto's, het ligt in ieder geval aan de kust met een mediterrane tuin en toegang tot een klein strand. Groothertog Henri en zijn vrouw Maria Teresa kunnen sinds een jaar of twee ook nog terecht in hun luxe appartement in Biarritz, aan de Frans-Atlantische kust.

België

De Belgische royals gaan al jaren naar het Franse eiland Île d'Yeu in de Vendée, waar ze onder andere fietsen en surfen en tot voor kort in een huurhuis verbleven.

In 2019 kochten ze er een eigen huis dat intussen helemaal is gerenoveerd.

Engeland

De bekendste royal vakantieresidentie is vermoedelijk Balmoral. Koningin Elizabeth is er erg aan gehecht en op het landgoed is het goed wandelen en paardrijden, maar het is niet de meest comfortabele bestemming.

Het interieur van het kasteel is verouderd (deze foto is uit 1972 en de Queen zit er nog net zo bij), de wifi is er wankel en als het er niet regent, is het er vochtig warm en stikt het van de piepkleine steekvliegjes.  

Maar goed: er liggen gouden herinneringen en dat is óók wat waard.

Foto's (c) Getty Images, ANP, Kongehuset, Cour Grand-Ducale

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in