Culinair Nederland zit maandag 17 december op het púntje van hun stoel tijdens de uitreiking van de Michelinsterren voor 2019. Wie krijgt er één bij, wie verliest een ster en krijgen we er een driesterrenrestaurant bij?

Vorig jaar haalde Manoir Restaurant Inter Scaldes hun derde ster en voegde zich in het rijtje van restaurants op Neerlands' bodem met de hoogste haalbare score naast De Librije en De Leest.

Article continues after the ad

Het ligt daardoor niet in de lijn der verwachting dat er dit jaar ergens weer een derde ster valt. De restaurantgids van de bandengigant is niet zo kwistig met de hoogste score, hoewel er meerder tweesterren restaurants al jaren aan de deur kloppen, dus wie weet?

5 restaurants die wij tippen voor een Michelinster

We zijn dól op goed eten en een ster is een welkome graadmeter. Hier 5 restaurants waar we het laatste jaar gegeten hebben die wat ons betreft een Michelinster verdienen.

1. De Loohoeve

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Beetroot snack 🍂

Een bericht gedeeld door De Loohoeve (@deloohoeve) op

De Loohoeve maakt grote sprongen dit jaar. JRE riep ze al uit tot Restaurant van het jaar en Chefs Marleen en Jeroen Brouwer werden ook al gevolgd voor het programma De Nieuwe Garde. In restaurantgids Lekker zijn ze de grootste stijger met 17 plekken naar nr. 83.

Maar wat wil je ook met een koppel dat hun culinaire sporen verdiende bij  De Librije, ’t Schultenhues en Latour? Misschien is het voor een ster nog te vroeg, maar reserveer dan zéker snel een tafeltje, want het lijkt een kwestie van tijd voordat ze 'm hebben.  

2. Restaurant 212

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Restaurant 212 (@restaurant.212) op

Tweesterren Richard van Oostenbrugge en zijn rechterhand Thomas Groot verlieten vorig jaar restaurant Bord'eau om hun eigen restaurant 212 te beginnen.

Het was toen nog te vroeg voor een ster, maar dat ze er in ieder geval eentje terugkrijgen in het fijne restaurant waar 25 personen per avond aan mogen schuiven bij de chefs, lijkt een zekerheidje.

3. Olivijn

Menno Post haalde bij de Bokkendoorns twee sterren binnen. Zijn nieuwe restaurant Olivijn in Haarlem is nog maar kort open, maar we verwachten dat Michelin wel vertrouwen heeft in zijn kookkunsten en wij ook!

4. Daalder

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Best way to start the week #amuses #jordaandistrict #daalderamsterdam #gaultmillau #michelinguide

Een bericht gedeeld door Daalder (@rest_daalder) op

Chef/eigenaar Dennis Huwaë kookte jaren op tweesterrenniveau als Chef de quisine van 't Brouwerskolkje en &samhoud places (nu &Moshik).

Vorig jaar maakte hij de overstap naar Daalder om zijn eigen koers te varen en wij denken dat dat met een Michelinster beloond wordt. Ook hij werd voor de documentaire De Nieuwe Garde gevolgd dus hij staat op de kaart. 

5. Meliefste

Ze grepen vorig jaar nét naast een Michelinster, maar werden wel uitgeroepen tot beste nieuwkomers; Anuschka en Thijs Meliefste. Met zo’n achternaam zouden wij ons restaurant er ook naar vernoemen.

Thijs gebruikt zo veel mogelijk gerechten van het land en de omgeving en serveert ze als stralend middelpunt. Uitzonderlijk in eenvoud. Het is een reis naar Wolphaartsdijk meer dan waard.

En verder?

Ook voor La Rive houden we onze 'fingers crossed'. Het klassieke restaurant in het Amsterdamse Amstel Hotel heeft absoluut de statuur. Twee jaar geleden werd hun de Michelinster ontnomen, wij hopen dat ze 'm dit jaar weer terugverdienen.

Ook Schilo van Coevorden van Taiko in het Conservatoriumhotel heeft ons dit jaar al meerdere malen met zijn gerechten in vervoering gebracht.

Wij gaan duimen!

Beeld: De Loohoeve

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in