Janneke vult al jaren de culinaire katern in het NRC. Daarnaast is ze kookboekenschrijfster. Haar column Eten Enzo is een aaneenschakeling van rijke recepten met een originele twist.

Een abrupt beëindigd huwelijk, keerde zij tot iets positiefs met haar kookboek: Solo Food, 72 x koken voor jezelf. Uit dat boek komt dit troostrijke recept:   

Troostende kippensoep

Dit heb je nodig voor voor 4 personen:

  • 1,25 kilo soepkip 
  • 75 g verse gemberwortel, ongeschild in plakjes
  • 6 tenen knoflook, ongepeld
  • 5 limoenblaadjes 
  • 2 serehstengels
  • 1 tl peperkorrels

Dit moet je doen:

  1. Doe de kip samen met de gember, knoflook, limoenblaadjes, sereh, peperkorrels en 1 theelepel zout in een grote soeppan.
  2. Schenk er 1,75 liter koud water op en laat langzaam aan de kook komen.
  3. Schep met een schuimspaan het schuim van het oppervlak en gooi het weg.
  4. Leg een deksel ietsje schuin op de pan en laat de bouillon een paar uur heel zachtjes sluimeren. (Ik laat hem soms wel 6 uur trekken.)
  5. Schenk de bouillon door een fijnmazige zeef, waarin je de kip en kruiden opvangt.
  6. Verwijder het vel van de kip, pluk het vlees van de botten en pluis het uit elkaar.
  7. Doe het vlees terug in de bouillon.
  8. Serveer de soep dampend, in grote kommen, en desgewenst met een van onderstaande extraatjes of smaakmakers.

Hiermee kun je de soep aanvullen:

  • Dunne glas- of rijstnoedels, eiermie, vermicelli, gekookte rijst, blokjes gekookte aardappel, reepjes gefrituurde aardappel (toko)
  • Ringetjes lenteui, verse rode chilipepers, fijngesneden korianderblad of  bladselderij, taugé, gefruite uitjes
  • Thaise vissaus, Japanse sojasaus, ketjap, sambal, limoen- of citroensap
  • Een hardgekookt ei, een in reepjes gesneden omelet of grote garnalen

Meer recepten van Janneke vind je in haar boek:

More content below the advertising

Of lees haar columns in het NRC