Denk je nog even aan de zomerbollen?

Je tuin en balkon zijn nu vermoedelijk op hun mooist: vol in het groen en stralend van kleur. Om dat Chelsea Flower Show thuis-gevoel vast te houden, is het handig om nu nog even wat zomerbollen te planten in de volle grond of in potten en bakken.

Op het moment dat de zomerbloeiers over hun hoogtepunt heen zijn, komen de zomerbollen op en in knop, om dan tot diep in het najaar nog kleur te bieden. Welke doen het 't best?

Article continues after the ad

Anemoon is een stralende, expressieve bloem die bloeit in prachtige primaire kleuren. De bollen zijn ontzettend hard, je geeft ze meer kans om tot bloei te komen als je ze voor het planten even een nacht in water laat weken.

Begonia is een echte langbloeier en je hebt keuze uit allerlei soorten en kleuren. Er zijn exemplaren die in de hoogte groeien, maar ook geweldige hangbegonia's. De knol moet stevig en vast zijn en er niet verschrompeld uitzien.

Calla ken je uit boeketten, maar is een zomerbol die tussen juli en oktober drie tot acht weken bloeit. Prachtige kleuren (waaronder een heel diep paarsbruin dat bijna zwart lijkt) en deze bollen kunnen ook prima in een pot.

Dahlia zijn ware spektakelbloemen qua vorm en kleur, van pompon tot bloemen die op vuurwerk lijken. Ze bloeien tot het gaat vriezen, vooral als je er steeds de uitgebloeide bloemen uit wegknipt.

Gladiool is voor de liefhebber die er de ruimte voor heeft, want de bloemenzwaarden zijn nogal aanwezig. Maar toch: prachtig van kleur, van sereen wit tot knalroze en alarmfase rood.

Lelie associeer je vermoedelijk vooral met boeketten, maar is ook in de tuin een fraaie aanwinst in prachtige kleuren en met heerlijk geurende bloemen. Voor wie niet zo van het lelieparfum houdt: er zijn ook geurloze variëteiten. 

Goed om te weten

  • Plant je zomerbollen nu zo snel mogelijk, op een zonnige plek.
  • Geef de grond wat lucht door te harken en verwijder onkruid en kleine stenen.
  • Plant de bollen voorzichtig in de grond, tweemaal zo diep als de bol hoog is. Uitzondering op deze regel zijn de dahlia- en begoniaknollen, die worden vlak onder de oppervlakte geplant.
  • Flink water geven, komt er eenmaal wat boven de grond uit, dan helpt wat bloeiende plantenvoeding de bol nog rijker te laten bloeien.
  • Plant je ze in een pot, dan is er de eerste weken niets te zien. Je kunt er wat eenjarige zomerbloeiers op zetten: dat staat leuker en de bollen groeien er gewoon doorheen.

Foto's (c) Pixabay, iStock, Mooi Wat Planten Doen

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in