Nationaal Park De Meinweg
Nationaal Park De Meinweg

Voor mooie routes moet je duidelijk in het zuiden zijn.

Wandelen is hot, dat zie je overal om je heen. Vandaar dat gemeenten maar al te graag bekend staan als mooi gebied.   

Jaarlijks organiseert wandelkrant 'Te voet' de verkiezing van de Wandelgemeente van het Jaar. Dit jaar zijn uit ongeveer veertig gemeentes er drie genomineerd voor de titel. Het publiek stemt mee, de keuze van de vakjury is doorslaggevend. Wat zijn de kanshebbers en waarom?  

De Maashorst

Article continues after the ad

Landerd in Noord-Brabant

Oergebied in Brabant, waar bomen, planten en beesten de baas zijn 'net als vroeger'.

Je vindt er dennenbos, heide, vennen, stuifzand en keien uit de ijstijd.

Sinds 2016 struinen hier de oorspronkelijke bewoners weer rond: wisenten, Exmoor pony's en taurossen. Zij houden met hun gegraas het gebied open en gevarieerd. Maashorst is ook: landgoederen, kastelen en keien uit de ijstijd – je loopt er door het oerstroomgebied van de Maas.

Loonse en Drunense Duinen

Loon op Zand in Noord-Brabant

Ook bekend als de Brabantse Sahara. Je vindt er bos en heide en zand, héél veel zand.

Het is een van de grootste stuifzandgebieden van West-Europa.

De wind kan op veel plekken ongestoord waaien en dat zorgt voor een steeds veranderend landschap. Er zijn negen wandelroutes van bescheiden lengtes en er is ook een route voor rolstoelgebruikers.

Nationaal Park De Meinweg

Roerdalen in Limburg

Het Nationaal Park De Meinweg heeft een voor Nederland uniek terrassenlandschap, met een drietal steile overgangen tussen de verschillende terrassen. Deze zijn ontstaan door erosie van de in het verre verleden door Rijn en Maas afgezette sedimenten én door verschuivingen in de aardkorst.

Veel afwisseling van natuur, veel geschiedenis, vennen met namen als Elfenmeertje, Rolvennen en Vossekop, maar ook bronbossen...

...en vlonderpaden.

Stemmen op de Mooiste Wandelgemeente kan op Te Voet Online 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in