Hoofdredacteur Claudia tipt elke maand in Nouveau een andere lifestyle-wandeling.

Ik ben niet de enige die opfleurt van de Duitse heuvelen, ook collega’s Annemarie en Marion ademen graag frische Luft in, terwijl ze door dichte bossen en langs bergen en dalen stappen.

Hun favoriete QualitätsRegion Wanderbares Deutschland is Sauerland. En daar ben ik nu. In Winterberg. Officieel om te skiën, maar er ligt zo weinig sneeuw, dat we uitwijken naar wandelroutes.

Winterberg zelf is niet per se een idyllische plaats – zoals wel meer haastig uitgebouwde toeristenoorden - maar ligt in een ongelooflijk mooie natuur, waarbij de omringende dorpen wel uit louter witte vakwerkhuisjes lijken te bestaan.

Kom je vanzelf door en langs, zeker als je de 154 kilometer lange Rothaarsteig loopt, waarvan de bijnaam luidt: Weg der Zintuigen. Dit Lange Afstands Wandelpad start in Brilon en eindigt in Oranjestad Dillenburg in Hessen, waar de Willemstoren je verwelkomt. Onderweg kom je bijvoorbeeld langs natuurreservaat Bruchhauser Steine en langs de oorsprong van rivier de Ruhr. Hier bij de Ruhrquelle is overigens ook een leuke, korte wandeling voor kleine kinderen.

Wij pakken de route op van Winterberg naar Kahler Asten, de hoogste berg van Sauerland met 841 kilometer én beroemd om zijn markante weerstation. Kahler staat voor kaal, maar dat is het niet helemaal; het is een uitgestrekte heidehoogvlakte. Maar goed, de hei bloeit nu niet, dus de associatie met de Mont Ventoux ligt voor de hand.

En dan ontwaren we, als we boven komen na bijna elf kilometer, opnieuw zo’n lyrisch beschreven gebied: het Toscane van Duitsland. Woorden die extra tot de verbeelding spreken als je de ondergaande zon hier ziet, die vijftig tinten oranje op de lagere bergtoppen schijnt.

DOEN
Sprookjesachtig outdoorgebied op drie uur rijden van Utrecht.
LATEN
Hoog gezins- en seniorengehalte; heel hip is het hier niet.

Wandelen Sauerland ontving als eerste gebied de titel QualitätsRegion Wander-bares Deutschland. Er zijn maar liefst drie lange-afstandswandelpaden, waaronder de Rothaarsteig (154 km), aangegeven met een duidelijke R. Ook rondwandelingen zijn er genoeg – uitkomen bij de start is natuurlijk wel zo handig qua vervoer. Meer informatie: sauerland.com/nl/wandelen (site in het Nederlands). Er is ook een Sauerland-app.

Culinair Veel vlees en traditie. Rond Winterberg is het even zoeken naar fine dining. Prima te doen zijn echter: bistrorant Uppu, Bracks Nudelhaus. Topper in deze landelijke regio blijft de onvervalste Duitse Konditorei, zoals Kaffeehaus Winterberg.

Lifestyle Onmisbaar als je outdoor gaat: stevig vervoer, zoals de Mitsubishi Outlander PHEV. Deze 4x4 trekt je zó weer uit drassige modder en heeft ruimte voor nordicwalkingstokken én al je aankopen. Een Mitsubishi Outlander is er vanaf € 35.990

Article continues after the ad