Een boswandeling waarmee je langs duinen slingert.

Natuurgebied de Stippelberg bij het Brabantse De Rips dankt zijn naam aan de vele stuifduintjes – stippels - in het landschap. Die zijn vroeger ontstaan, toen de wind nog vat had op het zand. Het voelt door het uitgestrekte bos vooral als grootste natuur, even ver weg van alle drukte.

In het oostelijk deel loop je over mooie lanen die horen bij het landhuis (de rododendrons zijn nu op hun mooist) en langs een grote natuurvijver. Het andere deel is droger, hier groeien veel naaldbomen. Het dode hout mag hier blijven liggen om insecten, paddenstoelen en mossen aan te trekken, wat het een mooie, natuurlijke aanblik geeft.

De wandelroute begint bij het informatiebord van Natuurmonumenten. Het is een goed begaanbare wandelroute over brede paden door een uitgestrekt bos met een veelheid van naaldhout, dat vroeger gebruikt werd voor de mijnbouw. Volg je de rode paaltjes, dan loop je 5 km, maar wil je verder lopen, dan kun je 'm combineren met de blauwe paaltjes en is de route 12 km.

Article continues after the ad

Floortje Dessing tipte ons dit gebied.

(c) Nederheide

En voor de inwendige mens kun je onder andere terecht in Natuurpoort Nederheide in Milheeze, waar het terras uitzicht biedt op de natuurvijver (en ja, daar kan in worden gezwommen, het is een strandbad).

Foto's (c) Natuurmonumenten

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in