Raadselachtig kasteelpark met 50 waterpartijen.

Voor een dagje kun je momenteel zonder negatieve PCR-test en quarantaine verplichting naar België (check altijd de meest recente stand van zaken in de Reiswijzer).

En als je zin hebt in een dagje bij de zuiderburen hebben we een sprookjesachtige bestemming voor je: de watertuinen van Annevoie in de Maasvallei, in de provincie Namen.

Article continues after the ad

Les Jardins d'Annevoie werden in de 18e eeuw aangelegd en zijn opgenomen in het Belangrijk Erfgoed van Wallonië. Het zijn de enige watertuinen in België en ze behoren tot de mooiste van Europa.

Het water stroomt dankzij natuurlijke hoogteverschillen en het is alsof je rondloopt in een filmdecor: dan zie je weer het perspectief van de Franse stijl, vervolgens waan je je even in een Engelse tuin, ga je de hoek om, dan sta je in de charme van de Italiaanse stijl. Waar je ook loopt, je hoort water bruisen, kabbelen en klateren.

De tuinen zijn een vondst van de zoon van Jean de Montpellier die in 1696 het bijbehorende kasteel erfde dat aan de Rouillon lag. Deze Charles Alexis maakte fortuin et smeedijzer en verdiende zo genoeg geld om het kasteel uit te breiden en de bijzondere tuinen aan te leggen, die hij inspireerde op adellijke tuinen in heel Europa.

De tuinen bleven 180 jaar gesloten voor het publiek De Montpellier paste het principe van communicerende vaten toe, waarbij het hoger gelegen voorraadbekken en de natuurlijke niveauverschillen voor de nodige druk zorgen. Zo blijft het water altijd stromen en zoekt het zelf haar weg.

De tuinen zijn dooraderd met een net van bovengrondse en ondergrondse kanalen die langs de hellingen van het kasteel lopen.

De bron van Fonteny ligt kilometers verder aan de andere kant van de helling van de Rouillonvallei, en het water wordt via leidingen van 1,6 meter breed op een volledig natuurlijke manier naar de tuin gevoerd, diep onder de eeuwenoude bomen.

Het kasteel zelf is niet te bezichtigen, in de tuinen staan tot eind september beelden van Anne Curry, voor informatie en tickets kun je terecht op de watertuinen van Annevoie

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in