Voor het betere eilandgevoel in Nederland!

Net als in Griekenland en op de Caribische eilanden kun je ook in Nederland eilandhoppen op de Wadden. De meest simpele manier is tegelijk ook de omslachtigste: steeds terugvaren naar de vaste wal, om van daaruit een boot naar het volgende eiland te nemen.

Article continues after the ad

Dat is op zich geen straf, want lekker varen en uitwaaien en niets zo leuk als een haven uitvaren en weer land zien in de verte: hier komt de veerboot aan op Schiermonnikoog. Dit zijn je opties: 

  • Texel (de boot vertrekt vanaf Den Helder)
  • Vlieland (de boot vertrekt vanaf Harlingen)
  • Terschelling (de boot vertrekt vanaf Harlingen)
  • Ameland (de boot vertrekt vanaf Holwerd)
  • Schiermonnikoog (de boot vertrekt vanaf Lauwersoog)

Naast bovenstaande bootverbindingen is het ook mogelijk om met een watertaxi te reizen. Deze boten zijn kleiner en de vaartijd is vaak korter.

Van eiland naar eiland

Wil je meerdere eilanden in één vakantie bezoeken, zonder steeds terug te moeten naar ‘de vaste wal’, dan kun je gebruikmaken van de directe bootverbindingen tussen de eilanden. Deze verbindingen vinden voornamelijk in de zomermaanden plaats en worden door verschillende rederijen verzorgd, waardoor er niet één ‘eilandhoparrangement’ te reserveren is. Natuurlijk kun je wel zelf je eigen reis samenstellen en als je toch de tijd hebt, is dat zeker zo leuk.

Schiermonnikoog <–> Ameland:

De directe bootverbinding tussen Schiermonnikoog en Ameland wordt verzorgd door m.s Ameland en de historische zeilklippers Willem Jacob en Helena. Deze overtochten vinden slechts een paar keer per jaar plaats en variëren in duur van 2 ½ uur tot 14 uur (incl. overnachting).

Ameland <-> Terschelling
De m.s. Zeehond, m.s. Ameland en de historische zeilklippers Willem Jacob en Helena varen tussen Ameland en Terschelling en v.v.. Deze overtochten zijn alleen mogelijk met hoogwater en in de zomermaanden. Voor 2020 staan er slechts 32 tochten gepland, dus als je dit wilt, snel toeslaan.

Terschelling <-> Vlieland
Voor het vervoer tussen Terschelling en Vlieland kun je van 1 mei tot 30 september 2020 gebruikmaken van de snelboot van rederij Doeksen. Deze bootverbinding vindt plaats op dinsdag, woensdag en donderdag.  

Vlieland <-> Texel
‘De Vriendschap’ vaart tussen Vlieland en Texel en v.v. In mei, juni en september vaart ‘De Vriendschap’ op dinsdag, woensdag, donderdag en zondag. In juli en augustus is er dagelijks een overtocht mogelijk. Op Vlieland meert de boot aan op de Vliehors: de grootste zandvlakte van Noordwest-Europa. Met een speciale strandbus word je vervolgens naar Hotel-eetcafe Posthuys gebracht waarna je verder kunt reizen met het openbaar vervoer of een gehuurde fiets. 

Meer weten? Waddenhoppen!

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in