Chester
Chester

En dat is wetenschappelijk vastgesteld.

Wat bepaalt of een stad mooi wordt gevonden, heeft natuurlijk vooral te maken met persoonlijke voorkeuren. Maar laat je online ratings ratings, reviews en influencers die worden betaald om een plaats te promoten los en gooi je er wat wetenschap en wiskunde tegenaan...

Vakwerkhuizen in Chester

Article continues after the ad

... dan komen er verrassende conclusies uit. In het onderzoek Online Mortgage Advisor onderzochten wetenschappers honderden straten en meer dan 2400 gebouwen in historische steden wereldwijd, met dank aan Google Street View.

Vervolgens werden en digitaal punten op de hoeken van elk gebouw gezet om de proporties te kunnen meten. Die gegevens werden vergeleken met de 'gulden snede' (1:1.618), al eeuwenlang de standaard voor natuurlijke esthetische perfectie. En welke steden scoren dan het hoogst in schoonheid?

Op de eerste plaats staat het vrij onbekende Britse Chester, met stadsmuren, de oudste racebaan en het grootste Romeinse amfitheater van Engeland, plus nog eens een fraaie kathedraal van meer dan duizend jaar oud.

De stad wordt omschreven als 'een adembenemende ervaring' en scoorde 83,7% aan gebouwen die voldoen aan de gulden snede.

Op de tweede plaats staat Venetië (83,3%), daarna volgen Londen (82%), Belfast (82,9%) en Rome (82%). En verder?

Barcelona, Spanje– 81.9%
Liverpool, VK – 81%
Durham, VK – 80.5%
Bristol, VK – 80%
Oxford, VK – 79.7%
Birmingham, VK – 79.4%
Edinburgh, VK – 78.9%
Cardiff, VK – 78.9%
Praag, Czech Republic – 78.7%
Exeter, VK – 78.5%
Bath, VK – 78.2%
Canterbury, VK – 77.8%
New York, VS – 77.7%
Worcester, VK – 77.6%
Athene, Griekenland – 77.5%
Cambridge, VK – 76.1%

Foto's (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in