Vooraf wat afspraken maken, kan wonderen doen!

It's the most wonderful time of the year, maar ondertussen heb je met kerst vaak te maken met gasten die wat teveel drinken, teveel noten op hun zang hebben of het een verplicht nummer vinden.

Het scheelt een beetje dat je dit jaar thuis niet meer dan 4 personen per dag mag ontvangen (met uitzondering van kinderen tot 13 jaar), maar één lichtgeraakte tante in het gezelschap en je zit met een kerstkruitvat. Hoe hou je het gezellig?

Stille nacht, veilige nacht

Veiligheid voor alles, alle aanwezigen doen vooraf een zelftest. Zitten onder de gasten mensen krap bij kas, dan is het aardig die er vooraf even eentje te sturen. Zorgen voor goede ventilatie is ook een goed idee. 

Article continues after the ad

Wat dacht je van een dunch?

Visite met kerst hoeft niet per se een dagvullend programma met een diner te worden. Je kunt ook kiezen voor een dunch (een late lunch, going on diner), shared dining, waarbij je een afternoon tea laat overgaan in tapas of een winterbarbecue (mits het weer het toestaat. Zo wordt kerst wat minder beladen en traditioneel en vaak ook minder statisch.

Frisse neus

Ook altijd goed: even eruit, stukje wandelen. Hoeft niet per se met het hele gezelschap te zijn, sommige mensen vinden het fijn even adempauze te krijgen van het socialiseren in gezelschap.

Ieder managet zijn of haar eigen familie

Vaak gaat het prima met de schoonfamilie, maar is er sprake van wrevel, dan spreek je af dat je partner dat aankaart. Andersom manage jij ook je eigen familie.

Rustig aan met drank

Alcohol werkt ontremmend. Dat kan de gezelligheid ten goede komen, maar ook korte lontjes nog wat korter maken. Het is tegenwoordig de normaalste zaak om minder of geen alcohol te drinken. Begin met alcoholvrije consumpties schenken (je hebt tegenwoordig ook alcoholvrije gin en wijn) en hou een beetje de rem op de inname. Het helpt om mooie kannen water met limoen, rode bessen of komkommer klaar te zetten: water zien drinken doet water drinken.  

'Laten we het er niet over hebben'

Als er wisselend wordt gedacht over vaccineren / politiek / godsdienst / andere polariserende zaken, maak dan onderling de afspraak het onderwerp gewoon te mijden. Er zijn genoeg andere dingen om over te praten: herinneringen aan vroeger, Max Verstappen, het recept van de lekkere ragout, vakantieplannen voor volgend jaar – je kunt best zonder hete hangijzers.

Oud zeer handel je 1 op 1 af  

Kerst is niet het moment om en famille oud zeer op te rakelen. Als er iets knaagt, handel je dat één op één af, zonder publiek. Dreigt je zusje het Barbie-incident van 1982 dat thuis voor WOIII zorgde op te rakelen, dan neem je haar even apart om haar te sussen. Hoe minder mensen zich ermee gaan bemoeien, hoe beter voor de sfeer.

Muzikaal behangetje? Goed idee!

Zorg voor achtergrondmuziek. Kerstliedjes, Radio Nostalgie (Franse chansons, online te streamen), lounge, classic.nl – wat ook maak je smaak is. Als er maar iets op de achtergrond murmelend, voor het geval een het gesprek even stokt.

Jíj bepaalt het feestje

Als gastvrouw ben je sfeerbepalend. Zorg dat je niet de hele tijd in de keuken staat of gestrest heen en weer loopt, maar stel het menu zo samen dat er al heel veel klaar is. Een opgeruimde gastvrouw en gastheer zijn veel belangrijker dan een volmaakt opgemaakt gerecht.

Kies voor een stressvrij menu

Ben je een keukenprinses, leef je uit en geniet ervan. Schiet je inner Yvette van Boven tekort, doe jezelf dan geen ingewikkelde recepten aan. Bijna iedereen is dol op garnalencocktail, pasteitjes een stukje zalm of rollade en een puntje (ijs)taart voor toe. Tafel een beetje leuk dekken, koffie met bonbons voor toe, niets meer aan doen. Het is geen Masterchef, het gaat om gezellig bij elkaar zijn.

Puber? Lichte omkoping is toegestaan

De beste manier om een ongeïnteresseerde puber voor een familiekerst te animeren is ze erbij betrekken door hem of haar te vragen een gerecht te maken of te bakken, of te helpen met opdienen en afruimen. Hier mag best iets tegenover staan, zoals de vrijheid om op Tweede Kerstdag een dagdeel met vrienden door te brengen of in bed te blijven, ondergedompeld in muziek dan wel games.  

'Wat doen we met moeder met de kerst?'

Heb je een supersenior in de familie, overleg dan wat die zelf graag zou willen. Het cliché is dat 'niemand met kerst alleen mag zijn', maar veel hoogbejaarden zijn net zo lief in hun eigen omgeving, dan dat ze feestelijk moeten opzitten bij een ander. Wie niet zo goed meer hoort, krijgt vaak weinig mee van de gesprekken en wie op hoge leeftijd is, is vaak ook wat sneller vermoeid.

Met empathie overleggen voorkomt teleurstellingen. Misschien vindt de supersenior het wel heerlijk om overal bij te zijn, faciliteer dat dan vooral. Maar als hij of zij het zeker zo gezellig vindt als je één op één langskomt voor een ommetje, een praatje of even wat redderen, dan is dat ook prima (en kan dat eventueel ook nog in januari), als het maar goed is afgesproken en iemand zich niet in de steek gelaten voelt.  

Foto (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in