Zeg maar: Netflix voor je smaakpapillen.

Niet iedereen wil zich verdiepen in druiven, terroirs en grote en kleine namen op het gebied van wijn maken; soms wil je gewoon een lekker glas wijn.

Wat jij lekker vindt, is natuurlijk heel persoonlijk, maar toch zijn er in grote lijnen wel overeenkomsten tussen wijnen en smaken. En daar is de app Vivino op gebaseerd, die in tien jaar is geëvolueerd tot een buitengewoon handig hulpje bij het selecteren van een fles die niet tegenvalt. Zo kun je je 'wijnrepertoire' uitbreiden, zonder het risico op dure missertjes. 

Vivino telt ondertussen bijna 60 miljoen gebruikers, heeft een database van zo’n 15 miljoen flessen en laat daarmee alle vergelijkbare diensten mijlenver achter zich. 

Article continues after the ad

Het verschil met de concurrentie? "De meeste van die apps ontwikkeld door wijnexperts die iets wilden maken waar zij zelf en hun vrienden wijnkenners iets aan hadden," zegt Vivino-oprichter Heini Zachariassen (50) in De Morgen. "Dan krijg je heel gedetailleerde beschrijvingen waar je als doorsnee-wijndrinker niet zo heel veel aan hebt.

Wij zijn vertrokken vanuit een totaal ander idee. We zagen dat het kiezen van de juiste wijn voor de meeste mensen een probleem was. Dat wilden we oplossen. En om een goede fles wijn te kiezen hoef je niet te weten of de fles toetsen van rood fruit, citrus of cacao bevat. Je wil gewoon een antwoord op de vraag: ‘Is de fles wijn die ik uit het rek van de supermarkt pak lekker of niet?’ 

Ook handig: de Netflix-achtige dienst die gebruikers op basis van wat ze lekker vinden nieuwe wijnen aanbeveelt. "Dat kunnen we doen omdat we online een veel groter aanbod hebben dan wat je in de doorsnee-supermarkt vindt", zegt Zachariassen terwijl hij zijn telefoon bovenhaalt. "Kijk, in België alleen heb je momenteel keuze uit 25.000 rode wijnen. Eigenlijk is dat absoluut geschift." 

Foto (c) Vivino

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in