Een schatkamer aan home decor in hartje Amersfoort!

Nu thuiswonen én -werken een blijvertje blijkt, is het des te belangrijker om het thuis zo in te richten dat het helemaal in je smaak is. Zoals bij Petra van Vliet-van Roon, die jaren als woonstylist anderen adviseerde en uiteindelijk lifestylemerk Palais oprichtte, voor liefhebbers van een kleurrijk en eclectisch interieur, waarin alles een eigen verhaal lijkt te vertellen.

Article continues after the ad

"Palais is ontstaan uit een combinatie van liefde voor duurzaamheid, interieur en uitgesproken ontwerp," zegt Petra. "Rond de tijd dat wij begonnen (en nog steeds) was er weinig keus voor klanten die op zoek zijn naar producten met die eigenschappen. Het is óf een eerlijk gemaakt product in beige tinten en heel duur, óf een uitgesproken product waar je niet van wil weten waar het vandaan komt voor een paar euro."

"Er zit weinig tussenin. Wij proberen te laten zien dat het beide kan: eerlijk gemaakt, uitgesproken ontwerp en betaalbaar. Duurzaamheid gaat in onze beleving ook over de kwaliteit en het ontwerp van een product, zodat je er langer mee kunt doen."

Zitbank Chelsea van West Wing

Over haar eigen interieur zegt Petra: "We hebben dit huis in erbarmelijke staat gekocht en mijn man heeft samen met een aannemer alles (maar dan ook echt álles) opgeknapt. Toen dat eenmaal klaar was hebben we de basis eerst gedaan: de vloer. Een wenge-kleur Hongaarse punt, met lichte bies langs de randen. Voor de inrichting zelf maakte ik als allereerste een moodboard en daarna een schets van de indeling en flow van een ruimte, dat helpt me bij de verhoudingen waar ik vanuit wil gaan."

Goudkleurige bestekset Shine van West Wing 

En hoe gaat zo'n stylingstappenplan dan verder? "Het ligt een beetje aan je uitgangspunt en grootte van je project. Wat heb je al in huis waar je mee kunt werken? Ik werk in principe altijd van groot naar klein, gecombineerd met van weinig aanbod naar veel aanbod. Dus ik kijk bijvoorbeeld eerst naar de vloer, gordijnen en grote meubels zoals banken/tafels/vloerkleden. Dat zijn grote items/investeringen met vaak (vergeleken met andere categorieën) wat minder aanbod."

Fauteuils Eugenia van West Wing

"Dan kijk ik naar de muurbehandeling (verf/behang/panelling et cetera) en verlichting. Dit zijn iets minder grote items/investeringen met wat meer aanbod. Verfkleuren bijvoorbeeld, vind ik altijd handiger om te kiezen als de eerste stap van vloer/gordijnen/meubels al is gedaan, dit kan ook aan de hand van stofstalen van bijvoorbeeld de bank."

Kussenhoes Lina (rechts) van West Wing 

"Daarna komen pas planten, kleinere meubeltjes en accessoires: kleine items/investeringen en heel groot aanbod. Als je deze volgorde omgooit zit je vaak met mismatches tussen bijvoorbeeld de bank en het behang/verfkleur, of kussens die niet bij je gordijnen passen en zo."

Haar liefde voor kleur heeft ze van haar oma: "Zij was een heel lieve en extravagante vrouw met een voorliefde voor the finer things in life."

Wat vindt Van Vliet-van Roon echt vreselijk op het gebied van home decor? "Als er ergens alleen maar basics of 13-in-een-dozijn items staan. Ik vind het fijn om persoonlijke dingen om me heen te hebben waar ik bijvoorbeeld mooie herinneringen aan heb of die me inspireren."

Interieurtip 1: "Neem informatie tot je die wat minder voor de hand ligt. Google bijvoorbeeld eens naar interieurs van eigenaars van merken die je mooi vindt. Leer je eigen smaak kennen door het maken van moodboards, en wees niet te zuinig met accessoires. Vijf kussens op een bank vind ik er bijvoorbeeld zelf uitnodigender uitzien dan twee."

Interieurtip 2: "Om print met print te combineren, let je op schaal en grootte en zorg je dat er een aantal kleuren uit dezelfde kleurenfamilie in de verschillende prints zitten."

Interieurtip 3: "Als je huiverig bent voor kleur in je interieur, kun je ook met bijvoorbeeld textuurverschillen een interessant effect bereiken."

Interieurtip 4: "Teveel uiteenlopende kleuren in één ruimte, dat is heel moeilijk op elkaar af te stemmen. Ik kies zelf vaak voor maximaal 3 verschillende kleuren (die mogen best flink uiteenlopen), waarbinnen ik dan wel varieer. De kleur op onze paneelwand bijvoorbeeld is een lichtere variant van de kleur van de gordijnen, en de kleur van de gordijnen is weer een lichtere variant van de kleur van de stoelen. Zo blijf je in één kleurenfamilie, maar ontstaat er toch een interessant beeld."

Kussenhoes Lucie met structuur van West Wing

Interieurtip 5: "In de categorie 'kleine aanpassing, groot effect' denk ik meteen aan behang. Dat is in een middagje gedaan en heeft een enorme impact op een ruimte. Verder zou ik regelmatig van accessoires wisselen, iets eens een verfje geven en foto's wisselen."

Wat doet Petra als de muren op haar af komen? "Als rasechte introvert heb ik daar gelukkig zelden last van."

De beste tip voor thuiswerkers zonder aparte werkkamer: "Opruimen 😉 Wel even gedoe, maar ik vind dat altijd top werken. Na je werkdag ook echt je laptop dicht, papieren et cetera weg en overschakelen naar familytime. Het is uiteindelijk zo snel gedaan en het zorgt ervoor dat je geen visuele afleiding hebt. Niet iedereen is daar natuurlijk gevoelig voor, maar als ik niet opruim voelt het voor mij alsof ik nog 100 tabjes open heb staan in mijn hoofd."

Petra's favoriete hoekje is het bad 'uitkijkend over de oude bomen achter ons huis.'

Glanzende fluwelen nekrol van West Wing

Helemaal Petra: "De serre met het Palais Amina behang en verzameling ingelijste antieke Indiase stoffen."

Foto's (c) West Wing Now (waar veel items uit deze reportage momenteel in de aanbieding zijn), Petra's collectie vind je op Palais.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in