Turkoois is de edelsteen van december.

Blauwgroen met donkere aders die de steen een beetje op marmer laten lijken: turkoois is de geboortesteen van mensen die geboren zijn in de maand december, als vrolijk lichtpuntje in de donkere dagen.

Het is een van de oudste edelstenen die tot sieraad is verwerkt, zowel bij de oude Egyptenaren als de Azteken werden er juwelen en decoraties van gemaakt.

Article continues after the ad

Turkoois staat voor regeneratie en de symboliek van wedergeboorte past bij de vooravond van een nieuw jaar. De steen is door de eeuwen heen vooral veel gebruikt voor talismans. Hij zou een beschermende werking hebben en het is ook de steen voor reizigers en mensen die vooruit willen in de wereld. Goed om te weten: turkoois met zilver heeft snel zomerse Ibiza-vibes, de steen in combinatie met goud heeft een chiquere uitstraling. Tien keer turkoois, ter inspiratie!  

Lange Treasures oorbellen van goud, turkoois en parels van Rebecca de Ravenel (Net-a-porter € 312)   

Turkoois cuff van Karry O (MatchesFashion, € 730)

Deze hippe 18K goud vergulde (over sterling zilver) statement oorbellen zijn gezet met turkoois en 6.3 cm lang (Zilveren Edelsteen Sieraden € 73)

Simpel, strak, stralend door kristallen en on trend in turkoois; perfect voor stacking (Ti Sento Milano € 59)  

Palazzo oorbellen van Aurélie Bidermann via (Net-a-porter € 390)

Oké, dit moet het geheim van Máxima zijn: bijna niet van de echte edelsteen te onderscheiden oorbellen in turkooiskleurige resin: wel de look, niet het gewicht (Miccy's € 89)

Het Serpenti horloge van Bvlgari in turkoois en diamant, prijs op aanvraag.

Vintage broche uit 1962 van goud, turkoois en diamant, in goede conditie (JewelleryDiscovery € 6881)

Mercer Link ring, goud met turkoois steen (Michael Kors € 319)

Modern design, 18K goud vergulde (over sterling zilver) ketting met turkoois hanger. Deze ketting heeft een lengte van 50 cm lang (Zilveren Edelsteen Sieraden € 69)  

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in