Niet meer wrikken, hij is al open.

Oesters zijn een delicatesse, maar veel liefhebbers eten ze het liefst in een restaurant, waar men in de keuken – verbanddoos standby – de schelpen al met een oestermes heeft opengemaakt (lees: gewrikt).

Oesterteler en -handelaar Adriaan van de Plasse van Delta Ostrea is van het ontzorgen en lanceert nu de consumentvriendelijke oester  (een creuse). Die zijn reeds voor-geopend. Een sterk elastiek houdt schelphelften strak op elkaar. Dat moet je even doorknippen en dan kun je 'm zo naar binnen slurpen.

De voorgeopende oester blijft goed dankzij een nieuwe conserveringsmethode: hogedrukpasteurisatie. "Het komt erop neer dat schimmels en bacteriën onder zeer hoge waterdruk worden geëlimineerd," zegt Van de Plasse in PZC.

Article continues after the ad

"Wat er in ons geval bij komt, is de kunst om tijdens dat proces de oesters zonder beschadigingen te openen. Bij de juiste druk laten de sluitspieren boven en onder in de oesters los. Dat drukproces duurt een minuut of twee. De oesters zijn dan voorgeopend, maar worden door de elastieken goed dicht gehouden. Zolang het elastiek erom heen zit, is de oester net zolang houdbaar als een oester die nog moet worden opgestoken. Een dag of tien, dus."

De hapklare oesters zijn al verkrijgbaar in de grotere Vlaamse Carrefour supermarkten. Meer informatie: Delta Ostrea

Foto (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in