Met ook: het twijfelachtige recept van het jaar! 

Culinair is 2021 in te delen in twee groepen mensen. Je hebt de groep voor wie zelf zuurdesembrood bakken en koken zonder pakjes en zakjes de normaalste zaak van de wereld is geworden. En de andere groep laat zich vooral graag ontzorgen met het laten bezorgen van maaltijden en maaltijdboxen. Wat nog meer? Een jaar aan voedseltrends in 12 gangen. 

1 De maaltijdbox was al een succes, de box voor een diner is here to stay. Het is een manier voor restaurants om toch wat omzet te draaien in een lockdown en het valt letterlijk en figuurlijk in de smaak bij de consument. Ook als de restaurants weer open gaan, zal de dinerbox voor speciale dagen blijven. Next up: de Valentijnsbox en de Paas Box.

2 Het TikTok-recept dat viral ging: feta pasta ziet er niet uit, maar is supersimpel en erg lekker.

Article continues after the ad

3 De Netflix-documentaire Seaspiracy maakte het nóg wat aantrekkelijker om voor vaker plantaardig eten te kiezen.

Al fresco in de stromende regen onder een parasol? Check!

4 We ontdekten dat je ook in Nederland veel vaker buiten kunt eten dan we dachten. Al fresco in de stromende regen onder een parasol, omdat de restaurants dicht waren, maar de terrassen open mochten? We hapten tevreden in onze tosti's, alles went.

5 In dezelfde categorie: streetfood gekocht bij een foodtruck heeft zich ook razendsnel in onze culinaire gewoonten genesteld. Hoe extreem onhandig het ook eet...

6 Al dan niet mousserende wijn in blik werd omarmd. Handig to-go, handig voor eenpersoonshuishoudens en verrassend goed van kwaliteit.

7 Ultrabewerkt voedsel is het nieuwe fout, koolhydraten en zuivel maakte een comeback.

8 Boodschappen en eten laten bezorgen was al populair, nieuw dit jaar was de flitsbezorging, ook wel bekend als 'de top in luiheid' ofwel Peak Lazy: één appje en 10 minuten later een bezorger met een zak chips voor de deur. Met name hot onder pubers en studenten. Kniesoor die er op let dat de bezorgkosten hoger zijn dat de 'tall latte' die wordt afgeleverd.

9 We zijn echt helemaal klaar met karamel-zeezout in en op álles.

10 Roomservice was ooit te Julia Roberts voor woorden, nu hoort het erbij voor wie even een nachtje ergens anders wilt zijn. Je boekt een leuk hotel, gaat in de buurt wandelen of fietsen, geniet vervolgens op de kamer van een lekker diner en rolt daarna lekker je bed in.

Streeckgenoten zijn een begrip geworden

11 Qua kaas heeft Nederland een reputatie hoog te houden, maar 2021 was het jaar waarin meer voedsel uit eigen land werd omarmd. Seizoensgroente is meer in trek, wijngaarden leveren steeds betere wijn op (dank u, klimaatverandering), biologisch van dichtbij zit in de lift, 'streeckgenoten' (onder andere kaas, vleeswaren en jam uit je eigen buurt, in je landelijke supermarktketen) zijn een begrip geworden.  

12 Ottolenghi kwam tot inkeer en bracht een boek uit met gerechten die zonder zijn gebruikelijke 724 ingrediënten te maken zijn: Shelf Love. Ofwel lekker koken met ingrediënten uit blik en pot, dankzij een goed gevulde pantry. Handig als je in lockdown zit of niet naar een superspreader-hotspot zoals de supermarkt wilt.  

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in