Dr. Louann Brizendine over het vrouwenbrein.

Dr. Louann Brizendine is een Britse neurowetenschapper die gespecialiseerd is in het vrouwenbrein. En ze heeft een verfrissende kijk op de overgang. “Ik heb een hekel aan het M-woord,” zegt ze over de menopauze. “Het woord is fossiel, bedacht door mannelijke artsen die het wegzetten als een ziekte of een gebrek. Ik noem het liever De Upgrade en de periode die eraan vooraf gaat ‘De Transitie’.

“De Upgrade is de levensfase waar je in terecht komt als je uit de hormonale oorlogszone komt en eindelijk in staat bent om te zien wie je bent, wat je wilt en hoe je wilt leven. Het is een glorieuze tijd vol vrijheid en ontdekkingen. Als ik voor mezelf spreek, voelde ik een nieuwe helderheid en doelgerichtheid die ik nog niet van mezelf kende.”

Meer focus

De sleutel ligt volgens Brizendine in het vrouwenbrein, waar ze al meer dan dertig jaar wetenschappelijk onderzoek naar doet. “De post-menopauze fase is niet langzaam aftakelen naar het einde, maar de periode waarin vrouwen het vitaalst, meest zelfverzekerd en wijst zijn. Je maakt minder oestrogeen aan, maar het is veel stabieler. Het zorgt ervoor dat je minder goed kunt multi-tasken, maar wel een veel betere focus krijgt op één ding. Met meer betrokkenheid, meer concentratie en meer effect, omdat je minder snel afgeleid raakt door andere dingen die ‘ook nog even gedaan moeten worden.’

Article continues after the ad

Meer vrijheid

Wie ouder wordt, wordt vaak ook onzichtbaarder. “Zoals veel vrouwen heb ik mezelf mijn leven lang mijn favoriete gerechten ontzegd om er op een bepaalde manier uit te kunnen zien,” zegt Brizendine. “Tijdens de Upgrade zag ik in dat het leven te kort is om me druk te maken over een paar rimpels en een vetrolletje. Dat is wat de afname van vruchtbaarheidshormonen met je doet. Die onzichtbaarheid geeft je de vrijheid om te doen en te laten wat je wilt met je haarkleur, je kleren en je dieet en zo weer zichtbaar te worden op een manier die niet wordt bepaald door anderen. Dat is een verrijking, er kan echt een last van je afvallen.”

Minder redderen

Vanaf de geboorte is het vrouwelijk brein een razendsnelle, observerende machine met veel talent om signalen van anderen op te vangen, geholpen door een scherp afgesteld zenuwstelstel en de juiste mix aan neurostofjes. Het maakt vrouwen zulke goede verzorgers, die kunnen anticiperen op  de vermoeidheid, honger en het verdriet van anderen. Het is een krachtig talent, maar het kan je ook totaal uitputten om altijd maar iedereen gelukkig te maken. In de Upgrade neemt het bonding hormoon oxytocine af en wordt het makkelijker om niet meer alles voor iedereen te willen zijn. Zorgtaken blijven uiteraard bestaan “maar het maakt wel verschil of je verdwijnt in mantelzorg, of zorgt dat je daarbij hulp krijgt,” zegt Brizendine. “Dat laatste, dát is het magische wat minder oxytocine met je doet. Je voelt niet je meer overal verantwoordelijk voor.”

Hallo, eigen mening!

Alle emancipatie ten spijt zijn veel vrouwen opgegroeid als pleasers. Met dank aan hormonale veranderingen in het puberbrein, die oervrouwen minder assertief maakte en zo hun kansen om te overleven en de soort in stand te houden door kinderen te krijgen groter te maken. De vermindering van oestrogeen in de Upgrade zorgt ervoor dat de hoeveelheid testosteron in je lichaam meer van zich laat spreken. “Je censureert jezelf minder, geeft sneller je mening,” zegt Brizendine. “Het is net zoiets als leren rijden in een Maserati na een leven in een boodschappenautootje: het gaat wel eens mis, je schiet wel eens uit je slof. Maar je leert vanzelf van je te laten horen en het mooie is dat er meestal nog naar je wordt geluisterd ook.”

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in