Zó helpt je slaappersoonlijkheid je aan meer energie.

Ieder mens heeft een eigen biologische klok en een circadiaans ritme. Dat is een biologisch ritme waarvan de cyclus ongeveer één dag duurt, simpel gezegd: je slaap-waakritme.

Volgens Australische slaapexpert Olivia Arezzolo heeft iedereen een eigen slaapprofiel en hoe beter je dat kent en je slaapgewoonten daarop kunt aansluiten, hoe meer je volgens haar uit je slaap haalt.

Article continues after the ad

Mensen kunnen worden ingedeeld als Beer, Wolf, Leeuw en Dolfijn. De grootste groep van de mensen (55%) is een Beer en voelen zich het lekkerst als ze kunnen opstaan als de zon opkomt. Zij verliezen energie als die ondergaat en zijn het productiefst tussen acht uur 's morgens en één uur 's middags. "Na de lunch zakken ze in," zegt Olivia. "Als je thuiswerkt, kun je het beste het zwaartepunt van je werkdag in de ochtend leggen. Werk je op kantoor, dan is de ochtend het beste moment voor je om te vergaderen.

Wolven zijn de nachtbrakers in deze indeling: zij krijgen vroeg in de middag het meeste voor elkaar, worden aan het einde van de middag slaperig en krijgen in de vooravond een nieuwe energieboost die tot ver na middernacht kan aanhouden. 's Ochtends zijn ze echter niet uit bed te branden en komen ze langzaam op gang. Ongeveer 15% van de mensen is een wolf-slaper en voor deze groep is het belangrijk de middag te doorbreken met een uurtje frisse lucht en daglicht om gezond te blijven. De productiviteit is meestal vrij hoog tussen 19:00 en 01:00 uur.  

Leeuwen zijn als slaaptypes het tegenovergestelde van wolven: ze zijn al wakker voor het licht wordt, sporten graag 's ochtends en zijn voor de middag superactief, voor ze na de middag uitdoven. Ze vormen 15 % van de mensen en gaan graag vroeg naar bed, zo tussen negen en tien uur. De ideale werkdag begint voor Leeuw vroeg en eindigt rond een uur of 15:00.

Mensen met het profiel Dolfijn hebben in het algemeen moeite met slapen, wordt kribbig wakker en hebben moeite om laat in de middag nog efficiënt te werken. Tussen 10:00 en 14:00 zijn ze vaak superproductief, met daarvoor en daarna vlagen van vermoeidheid. Pas je in dit profiel, dan is werk waarbij je zelf je dag kunt indelen het fijnst. Thuiswerken is helemaal ideaal, want als een dolfijnslaper even een tukje heeft gedaan, kan ze meestal weer even vooruit. Welk beest-in-bed ben jij? 

Foto's (c) iStock, Pixabay 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in