Groot muzikaal en visueel talent aan het woord!

Zangeres, componist en producer Sevdaliza (Teheran, 1987) is op zondag 8 augustus om 20.20 uur de vierde gast in VPRO Zomergasten.

Janine Abbring interviewt Sevdaliza over haar ideale televisieavond met daarin: fragmenten met tennisster Serena Williams, zanger Bobby McFerrin en uit de speelfilm The Handmaiden. 

Dit Japanse kostuumdrama gaat over een oplichter die een rijke erfgename het hof maakt en de jonge dienstmaagd die hem daarbij een handje moet helpen. 

Article continues after the ad

De keuzefilm van Sevdaliza is La Pazza Gioia (Paolo Virzi, 2016) over twee vrouwen, gespeeld door Valeria Bruni Tedeschi en Micaela Ramazzotti, die met een gestolen auto uit een psychiatrische instelling ontsnappen.


Laveren tussen trip hop, R&B en klassiek

Sevda Alizadeh, artiestennaam Sevdaliza, is een Iraans-Nederlandse zangeres, componist en producer. Sinds het debuutalbum Ison uit 2017 vestigde zij haar naam internationaal met introspectieve songs, die laveren tussen trip hop, R&B en klassiek, en met haar visueel krachtige video’s en live-shows.

Ze maakte grote indruk op Lowlands in 2018 en met tachtig optredens per jaar veroverde ze Centraal- en Oost-Europa, Noord- en Latijns-Amerika en Azië waar miljoenen mensen haar muziek streamen. Ze is autodidact, runt haar eigen platenlabel en bouwt aan haar carrière op haar voorwaarden. Vorig jaar verscheen haar album Shabrang dat ‘einde van een emotioneel zware periode’ betekent. 

Goed gesprek is als improvisatie

Sevdaliza over haar Zomergastenavond: “Door een inkijk in mijn belevingswereld en het delen van mijn betekenis van het leven, hoop ik samen met Janine tot bijzondere inzichten te komen."

"Een goed gesprek is een vorm van kunst; ik vergelijk het met improvisatie. Als wij elkaar kunnen vinden op dezelfde frequentie, dan zijn de mogelijkheden eindeloos. Voor mij gaat het leven over de emotie achter de handeling, de ongeschreven regels, de stilte tussen de noot. Dat is wat mij raakt, dat is wat het meest bijblijft. Zoals Miles Davis zei: ‘It’s not the note we play, it’s what we feel when we play it’”
 

Geboren in Iran 

Sevdaliza is geboren in Iran. Toen ze vijf jaar was kwam ze met haar moeder naar Nederland, woonde in asielzoekerscentra en kwam uiteindelijk terecht in Hardinxveld-Giessendam. Ze speelde basketbal op professioneel niveau, was projectmanager van het HipHopHuis in Rotterdam en haalde een master in de communicatiewetenschappen.

Tien jaar geleden koos ze voor de muziek en leerde zichzelf componeren, produceren en zingen. Haar songteksten waarin ze racisme, homofobie en seksisme aan de kaak stelt zijn persoonlijk en geëngageerd.

Haar nummer Human, waarin zij elk mens als gelijk beschouwt, is voor veel mensen een lijflied geworden. Haar verhaal over het vinden van een wereld waar ze zich thuis kan voelen resoneert wereldwijd, maar vooral in landen waar vrijheid niet vanzelfsprekend is. “Dat is mijn intrinsieke motivatie: Ik wil de wereld creëren die ik nooit heb gehad”, zei ze vorig jaar tegen muziekplatform 3voor12. 

Uitzending: zondag 8 augustus om 20.20 uur bij VPRO op NPO 2.

Foto's (c) Brunopress, Getty Images, ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in