Willem van Oranje
Willem van Oranje

Move over, Soldaat van Oranje.

Er is een musical over Willem van Oranje in de maak. De 'vader des vaderlands' (1533-1584) krijgt zijn eigen theater in Delft, met plek voor 1300 bezoekers en een 'totaalbeleving' à la Soldaat van Oranje. In het theater, 80 meter lang bij 45 meter breed, moeten de bezoekers avond aan avond meegenomen naar de 16de eeuw, naar het markante leven van de 'Willem der Willems', die in 1584 in Delft werd doodgeschoten. 

Het nieuwe theater komt direct naast snelweg A13 (Den Haag-Rotterdam), vlakbij de gebouwen van de Technische Universiteit Delft. Het betreft een investering van ruim 10 miljoen euro, waarvoor theater- en filmproducent Rick Engelkes een aantal voorname financiers bijeen heeft gebracht. We weten wel een geschikt iemand om het te zijner tijd te openen: nazaat koning Willem-Alexander (hier met minister Kajsa Ollongren) heeft een groot portret van zijn voorouder tegenover zijn bureau hangen.

Article continues after the ad


Het script wordt nu al geschreven door acteurs/toneelschrijvers Leopold Witte en Geert Lageveen, de casting begint binnenkort. Het een en ander zal er ongetwijfeld realistischer uitzien dan de tv-serie uit 1983 waarin Jeroen Krabbé Willem speelde, hier met Linda van Dijck als Anna van Saksen. 

Engelkes, die de plannen voor de musical al vijf jaar in zijn hoofd heeft en inmiddels mee naar buiten is gekomen. Zelfs de premièredatum is al geprikt: 7 maart 2021. "Omdat het een nieuw theater wordt, kunnen we dat echt in functie van deze voorstelling bouwen. Het was de tijd van de Beeldenstorm, van brandstapels – zulke elementen kunnen niet in een regulier theater," aldus Engelkes.


"Het leven van Willem van Oranje was uiterst theatraal," zegt Rick. "Hij trouwde vier vrouwen, die ieder staan voor een andere periode in zijn leven. De aanslagen op hem, zijn dood, zijn worsteling met het geloof, met macht, met niet alles kunnen zeggen en tegelijkertijd proberen een volk te verbinden. Die verbindende rol willen we graag benadrukken. Het moet een voorstelling voor alle Nederlanders worden, of ze hier nu 1 of 100 jaar wonen. Het is een historisch stuk, dat vandaag de dag nog zeer relevant is."

Foto's © ANP, Koninklijke Verzamelingen

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in