Wandelen, sterrensafari's en heel veel klassieke muziek.

Het duurt nog even, maar omdat de tickets vaak snel weg zijn, tippen we 'm nu alvast al: van 1 t/m 6 oktober vindt de 21ste najaarseditie van het populaire Schiermonnikoog Festival plaats. Iets om naar uit te kijken als je de herfst stiekem het fijnste seizoen van het jaar vindt 🍂🎃🍁🌠

Muziek uit alle windstreken

In een unieke wisselwerking tussen muziek en natuur ontdek je op het kleinste Waddeneiland musici en composities uit alle windstreken, masterclasses, documentaires, lezingen, sterrenwandelingen en natuurexcursies. Beleef het najaar omringd door driehonderd vogelsoorten, achttien kilometer strand en het door UNESCO beschermde wad.

Article continues after the ad

boven: ADAM Quartet, Hannes Minnaar, Laetitia Gerards & Remy van Kesteren, onder: Alekseij Shadrin,

Dana Zemtsov, Dominique Vleeshouwers & Dianto Reed Quintet

Na een culinair en muzikaal voorafje op vrijdag met een soloprogramma van harpist Remy van Kesteren, opent het Dianto Reed Quintet het festival officieel op zaterdag. De finalisten van Dutch Classical Talent 2022/23 spelen dan onder meer een wereldpremière van de jonge Iraanse componist Ramin Amin Tafreshi. Sopraan Laetitia Gerards, ook bekend van Wie is de Mol, schittert op het slotconcert, waar ze onder andere volksliederen van Berio zingt.

Tussendoor kun je op het Waddeneiland genieten van mezzosopraan Jard van Nes, die voor de 21ste keer openbare masterclasses geeft aan een nieuwe generatie zangtalenten, de documentaires Silence of the Tides en Schiermonnikoog in 1969, lezingen van Leo Samama en Geert Mak over Sovjetcomponisten en over oorlog, macht en moraal, sterrenwandelingen, muzikale natuurexcursies met het Dianto Reed Quintet en percussionist Dominique Vleeshouwers én concerten van zo’n zeventig eersteklas musici en toptalenten.

Zo speelt het wereldberoemde Quatuor Danel werken van Prokofiev en Weinberg, terwijl het jonge ADAM Quartet samen met hun docenten uit Quatuor Danel het geliefde strijkoctet van Felix Mendelssohn laat horen.

Pianist Hannes Minnaar voert alle 24 preludes en fuga's van Sjostakovitsj uit, altviolist Dana Zemtsov speelt muziek van Lera Auerbach, terwijl percussionist Dominique Vleeshouwers zachte, poëtische muziek op slagwerkinstrumenten uit de hele wereld laat horen. Rémy Ballot, Iris Schützenberger, Stefanie Kropfreiter, Dana Zemtsov en Jeroen Reuling verkennen samen de grenzen van de kamermuziek in Bruckners befaamde Strijkkwintet.

De Oekraïense cellist Alekseij Shadrin zou afgelopen maart naar Schiermonnikoog komen voor een optreden, maar zat vast in zijn thuisland. Hij wist gelukkig te ontsnappen, werd een maand later vierde prijswinnaar bij de Koningin Elisabethwedstrijd en komt in oktober alsnog naar Schiermonnikoog.

Voor tickets: Schiermonnikoog Festival 2022

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in