Pippi Langkous, 1968
Pippi Langkous, 1968

'Tweemaal drie is vier, wiedewiedewiet en twee is négen…'

Rood haar, dwarse staarten, een aapje als huisdier, ijzersterk en zeer veel ondernemingsdrift: Pippi Langkous toonde al Girl Power lang voor het woord werd uitgevonden. De boeken van Astrid Lindgren worden nu opnieuw verfilmd, ditmaal in het Engels, door de producent die ook Paddington afleverde.

"Pippi spreekt tot de verbeelding bij zowel volwassenen als kinderen en we vinden het geweldig om haar prachtige verhalen tot leven te kunnen brengen”, aldus de CEO van producent Studiocanal. Wanneer de nieuwe Pippi op het witte doek verschijnt, is nog niet bekendgemaakt.

Article continues after the ad

Onconventionele Pippi was uniek in een tijd waarin meisjes nog uitsluitend braaf dienden te zijn en met poppen dienden te spelen. Ze woonde in haar eentje in Villa Kakelbont met een paard en aapje Mr. Nilsson, beleefde wilde avonturen en rekende eigenhandig af met boeven.

Er zijn slechtere rolmodellen te bedenken dan een slim en empathisch meisje die niets gaf om hoe ze eruit zag, dol was op haar sproeten en nooit zelfs maar een poging deed om haar levendige verbeelding de kop in te drukken. Zoveel vrouwelijk empowerment vraagt om een nieuwe verfilming, waarin hopelijk ook buurkinderen Tommy en Annika wat minder eendimensionaal uit de verf komen.

De eerste drie boeken over het beroemde ijzersterkte meisje met de rode vlechten verschenen tussen 1945 en 1948. Vervolgens kwam er nog drie korte verhalen en meerdere prentenboeken uit. Pippi’s avonturen werden daarnaast meerdere keren verteld in films en televisieseries.

Inger Nilsson, die vijftig jaar geleden op haar negende Pippi zo weergaloos speelde, heeft nooit van het succes geprofiteerd. Na Pippi heeft ze nooit meer een grote rol gekregen, vertelde ze eerder dit jaar aan het AD. En rijk is ze er ook niet van geworden: ze werkte jaren als  ziekenhuissecretaresse om haar huur te kunnen betalen, tot ze in 2006 de rol van patholoog kreeg in de Duitse crimi Der Kommissar und das Meer. Bitter is ze niet: "Iedereen heeft in zijn leven wel iets waartegen hij vecht. Voor mij was dat Pippi." Hopelijk vergaat het de nieuwe kindacteurs beter. 

Foto's (c) ANP, Hollandse Hoogte  

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in