Barry Hay, George Kooymans, Rinus Gerritsen en Cesar Zuiderwijk
Barry Hay, George Kooymans, Rinus Gerritsen en Cesar Zuiderwijk

Zet je radio aan, gooi een raam open en zing mee!

Door het hele land is vandaag om 17.15 uur de Golden Earring-hit Radar Love te horen. Radiozenders, maar bijvoorbeeld ook carillonspelers doen dit als eerbetoon aan de jarige gitarist en medeoprichter George Kooymans, die vandaag 73 is geworden.

Article continues after the ad

George Kooymans in 1991

Vorige maand werd bekend dat Kooymans lijdt aan de spierziekte ALS en daardoor niet meer kan optreden. De band liet daarna weten niet zonder hem verder te gaan. George 'geen gedoe' Kooymans kennende zal hij alle aandacht vreselijk vinden, maar voor minimaal 3:44 minuten (de albumversie is bijna het dubbele) gaat muziekminnend Nederland hem toch zo eren.

Barry en George in 1974

Op radiozenders als NPO Radio 2, Radio 5 en 3FM wordt Radar Love donderdagmiddag gedraaid. Ook 538, Radio 10 en Veronica spelen het nummer op dezelfde tijd af. Op laatstgenoemde zender is voorafgaand ook een Golden Earring Top 10 te horen die door luisteraars is samengesteld.

Het nummer wordt daarnaast gespeeld door de carillons van onder meer Grote Kerk in Den Haag, de Grote Kerk in Meppel, het raadhuis in Hoogeveen, de Martinitoren in Groningen en verschillende kerken in Limburg. Ook wordt het gedraaid in het Haagse Zuiderpark.

Radar Love is de grootste hit van de Golden Earring. Het nummer van het album Moontan, geschreven door Kooymans en zanger Barry Hay, was ook een groot succes in het buitenland. Zo haalde de single in 1974 de dertiende plaats in de Amerikaanse Billboard Hot 100.

Foto's (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in