Kopje jasmijnthee erbij, dimsum optioneel.

Empresses in the Palace is niet makkelijk te vinden op Netflix. Ik kreeg de serie in beeld door mijn hardnekkige royaltyverslaving, die de streamingsdienst op het idee bracht om de keizerinnen eens in mijn aanraders te schuiven.

Ik had geen idee wat ik moest verwachten en was binnen tien minuten verkocht. Wat heet – alleen de leader volstond al om in een zijden peignoir op de bank te willen gaan zitten met uitzicht op een voorraad jasmijnthee. Dit is een meesterwerk in Aziatische kunst en kitsch.

Article continues after the ad

Waarschuwing vooraf: het is slow tv in optima forma. Empresses biedt lange afleveringen, in een traag tempo, zodat je meer dan tijd genoeg hebt om de wonderschone decors te bewonderen en onderling te bespreken wat er toch mis is met witte katten en hoe je een man maar beter van zijn bemoeizuchtige moedertje kunt losweken, ook al is hij de keizer. 

Het verhaal speelt zich af in aan het hof van keizer Yongzheng in de Qing-dynastie, met een hoofdrol voor de buitengewoon ambitieuze dames in zijn harem, waar zich een pittige machtsstrijd afspeelt.

Zhen Huan wordt er op haar 17de binnengehaald, de serie volgt haar successen en dieptepunten in het Keizerlijk Paleis.

In China zat het hele land ademloos voor de buis, daar wordt het beschouwd als een van de beste historische drama's van de laatste tijd. Empresses leidde daar tot een ware hype in klassieke Chinese filosofie.

Als dat je te ver gaat (of als je de verhaallijn te dunnetjes vindt), dan nog is het nog een buitengewoon leerzame serie waar je wat van opsteekt op het gebied van Chinese poëzie, historische mode...

... hofetiquette en kruidengeneesmiddelen. Perfect voor een lange lome zondag in zelfisolatie en witte katten zijn uiteraard gewoon welkom op schoot, er is werkelijk niets mis mee. Buiten het paleis, dan.  

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in